Sidebar

25
Τρι, Φεβ

Πασχαλινές
Typography

Τσουρέκια εύκολα και αρωματικά

Αν η ζύμη κολλάει έχουμε λιωμένο βούτυρο και με αυτό αλείφουμε την ζύμη πριν ξεκινήσουμε να πλάθουμε τα τσουρέκια. έτσι έχουμε βουτυρωμένα τα χέρια και δεν κολάει η ζύμη. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε όμορφα τσουρέκια και αφράτα.

Μερίδες: 3 τσουρέκια

Χρ. Προετοιμασίας: 2 ώρες

Χρ. Ψησίματος: 45 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 700 γρ σκληρό αλεύρι
  • 400 γρ μαλακό αλεύρι
  • 60 γραμμ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
  • 2 κ.γλ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1 βανίλια σκόνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 270 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 ½ φλ. φρέσκο γάλα χλιαρό

Για την επάλειψη

  • 2 κρόκους αυγού
  • ½ φλιτζ. γάλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Φιλέ αμύγδαλα
  • Κόκκινα αυγά

Εκτέλεση

 

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε τους 2 τύπους άλευρου. Ανοίγουμε με τα χέρια μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε την μαγιά και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας για 2΄ ώστε να διαλυθεί η μαγιά. Βάζουμε τα αυγά σε ένα βαθύ πιάτο και τα χτυπάμε για 2΄ με ένα πηρούνι να αφρατέψουν. Στο μπολ με το μείγμα μαγιάς ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμόνι, το ξύσμα πορτοκάλι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τη βανίλια. Ζυμώνουμε με τα χέρια για 10΄ μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και αφράτη. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το αγελαδινό βούτυρο και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά για 3΄ μέχρι να λιώσει (προσοχή δεν πρέπει να είναι καυτό το βούτυρο). Ρίχνουμε το λιωμένο χλιαρό βούτυρο στη ζύμη και ζυμώνουμε με τα χέρια για 4΄ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και καθαρή πετσέτα το μπολ. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος στην ζύμη (ή ανάβουμε το φούρνο στους 50-40 βαθμούς και τοποθετούμε το μπολ με τη ζύμη. Αφήνουμε για 40΄ μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι). Βγάζουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε για 3΄. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και καθαρή πετσέτα και τοποθετούμε ξανά στο φούρνο για 30΄ να φουσκώσει. Βγάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας. Κόβουμε σε τρία κομμάτια και πλέκουμε μια κοτσίδα. Με τον ίδιο τρόπο πλέκουμε σε άλλες 2 κοτσίδες την υπόλοιπη ζύμη. Στρώνουμε λαδόκολλα σε στρογγυλό ταψί. Τοποθετούμε τις κοτσίδες. Αλείφουμε τις κοτσίδες με βούτυρο. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τους κρόκους αυγού, το γάλα, τη ζάχαρη και χτυπάμε με ένα πηρούνι για 2΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα αυγού τις κοτσίδες. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλα και ζάχαρη. Τοποθετούμε το κόκκινο αυγό. Βάζουμε στο φούρνο το ταψί στους 50-40 βαθμούς στον αέρα στην τελευταία σχάρα για 20΄ μέχρι να φουσκώσει. Δυναμώνουμε την ένταση του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήνουμε στον αέρα στην κάτω σχάρα για 45΄ μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε για 15΄. Τοποθετούμε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.