Sidebar

10
Πεμ, Οκτ

Προτείνουμε
Typography

Τραγανή γκρανόλα

Το αγαπημένο μου πρωινό, και αυτό που μου δίνει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας, είναι αυτό το οποίο περιέχει σίγουρα κάποιο γαλακτοκομικό (είτε γάλα είτε γιαούρτι), φρούτα (φρέσκα ή ξερά), κάποιο δημητριακό ή/και ξηρούς καρπούς. Συνήθως δηλαδή κυμαίνομαι στο κλασικό γάλα με δημητριακά και φρούτο... ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς... ή κάποιο από τα δύο με μούσλι.

Θα δηλώσω όμως κάτι… Όσο υγιεινό και εάν είναι, προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου το μούσλι! Μου φαίνεται σαν άχυρο! Έχω προσπαθήσει να το φάω πολλές φορές, έχω προσπαθήσει να πείσω τον εαυτό μου ότι είναι πολύ υγιεινό και ότι πρέπει να το ενσωματώσω στη διατροφή μου… Άλλα κάθε φορά το τρώω με το ζόρι.

Και κάπως έτσι μπήκε η γκρανόλα στη ζωή μας. Ήθελα κάτι διαφορετικό από το μούσλι που είναι άνοστο και από τα δημητριακά που είναι full στη ζάχαρη και στα συντηρητικά. Ήθελα κάτι νόστιμο αλλά και υγιεινό ταυτόχρονα. ‘Ηθελα να ξέρω τι είναι αυτό που τρώω, δηλαδή να είναι home-made και να ξέρω τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή. Το προτιμώ από το να κάθομαι στο super market και να αναλύω τις ετικέτες τροφίμων…

Φανταστείτε ότι το granola είναι σαν το μούσλι, δηλαδή αποτελείται περίπου από τα ίδια συστατικά. ΑΛΛΑ ψήνεται στο φούρνο και προσθέτουμε γλυκαντική και λιπαρή ουσία. Το τι ουσία θα προσθέσουμε καθορίζει και την θρεπτική του αξία. Εάν κάποιος βάλει ζάχαρη και βούτυρο, τότε μπορεί να προκύψει κάτι νόστιμο, αλλά αναιρεί την θρεπτική αξία του μείγματος. Εμείς προσθέσαμε μέλι και λάδι καρύδας. Η θερμιδική αξία επίσης ανεβαίνει αλλά για αυτό το λόγο μειώνετε απλά το μέγεθος της μερίδας συγκριτικά με το μούσλι. Αλλά πιστέψτε με είναι χορταστικό.

Στο ίντερνετ θα βρείτε διάφορες συνταγές να κυκλοφορούν. Η παρακάτω έχει παρασκευαστεί χωρίς βρώμη ή κάποιο άλλο δημητριακό. Εάν θέλετε όμως μπορείτε να προσθέσετε. Για μένα αυτό το μείγμα λειτουργεί στο σώμα μου σαν σνακ ενέργειας. Μου δίνει αυτό το boost που χρειάζομαι για να ξεκινήσει η μέρα μου σωστά ή όταν αρχίζω και εξαντλούμαι προς το απόγευμα.

Ελπίζω να σας αρέσει όσο άρεσε και σε εμάς!

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι κάσιους
  • 3/4 φλιτζάνι αμύγδαλα
  • 1/4 φλιτζάνι κολοκυθόσπορο, καθαρισμένο
  • 1/4 φλιτζάνι ηλιόσπορο καθαρισμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ινδική καρύδα
  • 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας
  • 1/4 φλιτζάνι μέλι
  • 1 κ.γλ. βανίλια
  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι
  • 1 κ.γλ. αλάτι (εάν χρησιμοποιήστε αλατισμένους ξηρούς καρπούς, παραλείψτε το αλάτι)

Εκτέλεση

 

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου. Βάλτε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου. Τοποθετήστε τα κάσιους, τα αμύγδαλα (εγώ έβαλα και μακαντάμια), την ινδική καρύδα και τον κολοκυθόσπορο στο μπλέντερ και στη λειτουργία pulse σπάστε το μείγμα σε μικρότερα κομμάτια.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανθεκτικό στα μικροκύματα, λιώστε το λάδι καρύδας, τη βανίλια και το μέλι για 40-50 δευτερόλεπτα. Προσθέστε σε αυτό το μείγμα από το μπλέντερ και τον ηλιόσπορο. Ανακατέψτε μέχρι όλο το μείγμα να έχει επικαλυφθεί.
  3. Απλώστε το μείγμα στη λαδόκολλα και ψήστε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά, μέχρι το μείγμα να ροδίσει ελαφρώς. Βγάλτε από τον φούρνο. Προσθέστε τα αποξηραμένα κρανμπερι και το αλάτι (εάν το χρησιμοποιείτε).
  4. Πιέστε το μείγμα μαζί για να σχηματίσετε μία επίπεδη, ομοιόμορφη επιφάνεια. Αφήστε να κρυώσει (περίπου μισή ώρα), και σπάστε σε μεγάλα κομμάτια. Διατηρήστε σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα τροφίμων που ξανακλείνει.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.