Sidebar

19
Παρ, Απρ

Απώλεια βάρους
Typography

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνη από το περιττό λίπος στους γοφούς, στους μηρούς ή σε άλλα σημεία του σώματος σας.

Το κοιλιακό λίπος, πέρα από το ότι είναι αντιαισθητικό, συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αυτοάνοσα νοσήματα. Τα γονίδια ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το σωματικό βάρος και καθορίζουν που θα αποθηκευτεί το επιπλέον λίπος στο σώμα σας, ο τρόπος ζωής όμως παίζει σπουδαίο ρόλο και είναι δυνατόν να επιδεινώσει ή όχι το υπάρχον πρόβλημα.

 

Τρώγοντας λιπαρά τρόφιμα όπως βούτυρο, φέτα, αλλαντικά και λιπαρά κρέατα επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με επιπλέον θερμίδες και αυξάνετε τις πιθανότητες να αποθηκεύσετε λίπος στην περιοχή της κοιλίας. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει μεμονωμένη αιτία που να προκαλεί αποθήκευση λίπους στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Τα γονίδια, η διατροφή, η ηλικία και ο τρόπος ζωής παίζουν επιπρόσθετο ρόλο. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το κοιλιακό λίπος. Διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά, αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε, ελέγξτε και μειώστε τις μερίδες σας. 

Οι υπερβολικές θερμίδες από το αλκοόλ, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά ή μεγάλου μεγέθους μερίδες φαγητών, μπορούν να αυξήσουν το κοιλιακό λίπος. Το σώμα μας έχει ανάγκη τις θερμίδες για τη σωστή λειτουργία του, αλλά οι θερμίδες που αποδίδονται από ένα γραμμάριο αλκοόλ είναι σχεδόν ίδιες με τις θερμίδες που αποδίδονται από ένα γραμμάριο λίπους. Το αλκοόλ φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το κοιλιακό λίπος. Αυτό συμβαίνει διότι όταν πίνετε αλκοολούχα ποτά, το συκώτι σας είναι απασχολημένο με το "κάψιμο" του αλκοόλ, αποθηκεύοντας έτσι τις τροφές που το συνοδεύετε ως λίπος. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ προκαλεί το αίσθημα της πείνας επηρεάζοντας τις ορμόνες που ρυθμίζουν το αίσθημα του κορεσμού. 

Τα κορεσμένα λιπαρά ναι μεν ευθύνονται για το κοιλιακό λίπος, αλλά τα τρανς λιπαρά είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Ερευνητές του πανεπιστημίου Wake Forest, διαπίστωσαν ότι τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την ποσότητα του λίπους γύρω από την κοιλιά και αναδιανέμουν το ήδη υπάρχον λίπος του σώματος προς την περιοχή της κοιλιάς. Τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά είναι κυρίως οι μαργαρίνες, τα μπισκότα, τα προϊόντα αρτοποιίας και σοκολατοειδή. Τις περισσότερες φορές οι "έξυπνες" βιομηχανίες τροφίμων δεν αναφέρουν πίσω στην ετικέτα των τροφίμων ή στα συστατικά τους τη λέξη "τρανς λιπαρά" για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Έτσι, για να αποφύγετε τα τρανς λιπαρά ψάξτε για τις λέξεις "υδρογονωμένα λιπαρά", "μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά" και "φυτικά έλαια".        

Το πράσινο τσάι, σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει στο να χάσετε βάρος και λίπος από την περιοχή της κοιλιάς. Οι ουσίες του πράσινου τσαγιού, γνωστές ως κατεχίνες, βοηθούν το σώμα να κάψει θερμίδες και ενισχύουν την απώλεια κοιλιακού λίπους.

Πολλά fast foods (σχεδόν όλα), εμπορεύονται τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σε θερμίδες και αλάτι, τα οποία συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και του κοιλιακού λίπους. Μερικά παραδείγματα αυτών των  τροφίμων είναι τα σάντουιτς, τα χάμπουργκερ, οι πίτσες, οι μπουγάτσες,οι τυρόπιτες και άλλου είδους τέτοια τρόφιμα.

Τα αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά είναι οι Νο 1 πηγές προστιθέμενης ζάχαρης. Πρόσθετα σάκχαρα σημαίνει πρόσθετες θερμίδες, κάτι που θέλετε να αποφύγετε όταν θέλετε να χάσετε βάρος και λίπος από την κοιλιά. Τελευταία μάλιστα, πολλά διάσημα τέτοια αναψυκτικά έχουν αντικαταστήσει την προστιθέμενη ζάχαρη με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Η γλυκαντική αυτή ουσία έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας. Όσον αφορά στα αναψυκτικά μειωμένων θερμίδων που εμπεριέχουν τεχνικές γλυκαντικές ουσίες (light, zero κ.α), οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι ερευνητές τα συστήνουν σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να ρυθμίσουν το σάκχαρο του αίματός τους, ενώ άλλοι τα συνδέουν με διάφορες μεταβολικές διαταραχές ακόμη και με παχυσαρκία. 

Για να μειώσετε την περιφέρεια της μέσης σάς προσθέστε τρόφιμα ολικής αλέσεως στη διατροφή σας. Τέτοια τρόφιμα είναι το πλιγούρι, η κινόα, το καστανό ρύζι, το ψωμί σικάλεως, τα μακαρόνια και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως. Τα επεξεργασμένα τέτοιου είδους τρόφιμα, όπως είναι το λευκό ρύζι και ψωμί, αυξάνουν το σωματικό βάρος και παρεμποδίζουν την απώλειά του. Τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα οποία βοηθούν στο μεταβολισμό του κοιλιακού λίπους. 

Γενικά, οι άνδρες έχουν την τάση να αποθηκεύουν λίπος στην κοιλιακή χώρα πολύ πιο εύκολα από τις γυναίκες, λόγω διαφορών στις ορμόνες του φύλου τους. Πριν την ηλικία των 40 ετών, οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν τα περισσότερα κιλά στους γοφούς, στους μηρούς και στους γλουτούς. Καθώς πλησιάζουν τα 40 και έπειτα, το σωματικό λίπος αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλίας λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων.

Το κοιλιακό λίπος δεν είναι δυσκολότερο να χαθεί από ότι το λίπος σε άλλα σημεία του σώματός μας. Όταν χάνουμε βάρος με ένα καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μπορούμε να "κάψουμε" εύκολα το λίπος της κοιλιάς. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το λίπος της μέσης είναι μέσα από υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση. 

Ασκήσεις κοιλιακών ενισχύουν τους μυς του κορμού και βοηθάνε στο να χάσετε λίπος, αλλά δεν είναι οι ιδανικές ασκήσεις για τη μείωση του κοιλιακού λίπους. Ο μόνος τρόπος για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά είναι μέσω της δίαιτας και τις αερόβιας άσκησης, όπως είναι το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο, η κολύμβηση και το τένις. Οι ασκήσεις με βάρη θα τονώσουν τους μύες όλου του σώματός σας, βελτιώνοντας έτσι το μηχανισμό μεταβολισμού του σωματικού λίπους. 

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κακό για την καρδιά. Οι μελέτες έχουν συνδέσει το λίπος στην κοιλιά με την καρδιακή ανεπάρκεια, την αρτηριοσκλήρυνση και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, το κοιλιακό λίπος σχετίζεται με την οστεοπόρωση, την άνοια, τη νόσο Alzheimer, το διαβήτη, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το μεταβολικό σύνδρομο, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας. 

Τα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία προτείνουν μια ελεγχόμενη δίαιτα σε θερμίδες, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, άπαχα κρέατα, αυγά, ψάρια και πουλερικά. Όλα τα παραπάνω, παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, ενώ παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση μιας επιθυμητής περιφέρειας μέσης.

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.