Sidebar

16
Πεμ, Ιαν

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Ένα θραύσμα κρανίου που ανακαλύφθηκε από τους ανθρωπολόγους στην Τανζανία δείχνει ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοί έτρωγαν κρέας τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, ρίχνοντας έτσι ένα νέο φως στην εξέλιξη της ανθρώπινης φυσιολογίας και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

 

Ο Δρ. Charles Musiba, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο δήλωσε πως η κρεοφαγία θεωρούνταν πάντα ως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μας έκανε αυτό που είμαστε σήμερα. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας πιστεύεται ότι συνέβαλλε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το κομμάτι του κρανίου που βρέθηκε, άνηκε σε ένα δίχρονο παιδί  και είχε σημάδια πορώδους υπερόστωσης που συνδέονταν με πιθανή αναιμία. Σύμφωνα με τη μελέτη, το γεγονός αυτό πιθανότατα να οφείλεται σε μια δίαιτα φτωχή σε κρέας, μιας και ως γνωστόν το κρέας κα τα κρεατικά είναι οι κύριες πηγές σιδήρου, βιταμίνης Β12 και Β9, συμπεραίνοντας ότι η κατανάλωση κρέατος ξεκίνησε νωρίς στην εξελικτική μας πορεία.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης ανακάλυψης σημείωσαν ότι η πρωτεΐνη του κρέατος ώθησε τον εγκέφαλο μας να εξελιχθεί.  Ορισμένοι επιστήμονες μάλιστα πρόσθεσαν επί της συγκεκριμένης ανακάλυψης ότι το μεγάλο βήμα για την ανθρώπινη εξέλιξη ήταν όταν από φυτοφάγα γίναμε παμφάγα όντα.

Τι μας ώθησε όμως στην κατανάλωση του κρέατος; Το περιβάλλον ή η εξέλιξη του ίδιου του εγκεφάλου;

Βιβλιογραφία: Manuel Domínguez-Rodrigo, Travis Rayne Pickering, Fernando Diez-Martín, Audax Mabulla, Charles Musiba, Gonzalo Trancho, Enrique Baquedano, Henry T. Bunn, Doris Barboni, Manuel Santonja, David Uribelarrea, Gail M. Ashley, María del Sol Martínez-Ávila, Rebeca Barba, Agness Gidna, José Yravedra, Carmen Arriaza. Earliest Porotic Hyperostosis on a 1.5-Million-Year-Old Hominin, Olduvai Gorge, TanzaniaPLoS ONE, 2012; 7 (10): e46414 DOI: 10.1371/journal.pone.0046414

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.