Sidebar

16
Δευ, Σεπ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Αναρίθμητοι νέοι στις προηγμένες κοινωνίες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αναψυκτικών.

Το μέσο κουτί (330 ml) αναψυκτικού περιέχει τουλάχιστον 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. 

                                                                                                                                                                                                                               Σημειώνω πως 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη έχει περίπου 20 θερμίδες. Επομένως, 1 αναψυκτικό των 330 ml με 140 θερμίδες έχει 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 40% της ενδεικτικής Ημερήσιας Κατανάλωσης σε απλά σάκχαρα!

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά περιέχουν υψηλές ποσότητες φωσφορικών αλάτων. Τα φωσφορικά άλατα αναγκάζουν το σώμα να διώξει ασβέστιο καθώς αποβάλλονται από τον οργανισμό, ακόμη και αν το ασβέστιο  πρέπει να ληφθεί  από τα οστά. Δεν μπορούν δηλαδή να απομακρυνθούν από το σώμα μας χωρίς την παράλληλη απομάκρυνση ασβεστίου, το οποίο το παίρνουν από τα αποθέματά του σώματος και κυρίως από τα οστά.

Μια μελέτη προερχόμενη από τη Νότια Αφρική προειδοποιεί ότι τα αναψυκτικά τύπου κόλας μπορεί να επιδεινώνουν τα προβλήματα των λίθων στα νεφρά και μια συνεχώς αναπτυσσόμενη εργασία ψυχιάτρων αναφέρει ότι η καφεΐνη, που περιέχεται στα αναψυκτικά, είναι ο πιο πιθανός ένοχος της ανικανότητας των παιδιών να έχουν ομαλό ύπνο, να συγκεντρώνονται και να επικεντρώνονται σε μια εργασία.

Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι η ζάχαρη στα αναψυκτικά δημιουργεί πρόβλημα παχυσαρκίας με ταυτόχρονη αύξηση του κινδύνου για διαβήτη. Πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι οι μισοί ενήλικοι Αμερικανοί είναι υπέρβαροι και δύο στα πέντε αμερικανόπουλα υπέρβαρα. Τα ελληνόπουλα επίσης είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδία στην Ευρώπη.

Μια νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζων Χόπκινς υποστηρίζει ότι η καφεΐνη προστίθεται στα αναψυκτικά όχι για να βελτιώσει τη γεύση, όπως ισχυρίζονται οι βιομήχανοι αναψυκτικών, αλλά για να προκαλέσει εθισμό στους καταναλωτές.

Τα παιδιά εθίζονται από μικρά στην καφεΐνη και τη ζάχαρη (διαβάστε σχετική έρευνα). Οι έφηβοι στις Η.Π.Α. τώρα πίνουν δύο φορές περισσότερα αναψυκτικά απ’ ότι γάλα σε σχέση με το τι γινόταν 20 χρόνια πριν. Σύμφωνα με μια νέα αναφορά στις Η.Π.Α., η μέση κατανάλωση αναψυκτικών των εφήβων αγοριών μεταξύ 13 και 18 ετών που πίνουν αναψυκτικά είναι 3 ή περισσότερα κουτιά ημερησίως, ενώ το 10% πίνουν 7 ή και περισσότερα. Τα κορίτσια 13 έως 18 ετών που πίνουν αναψυκτικά έχουν έναν μέσο όρο κατανάλωσης άνω των δύο κουτιών ημερησίως και το 10% πίνουν περισσότερα από 5 κουτιά ημερησίως.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά δεν είναι καλά για την υγεία, αλλά οι νέες έρευνες αποδεικνύουν με τρόπο αναμφισβήτητο ότι είναι πιο επικίνδυνα απ’ όσο νομίζαμε ως τώρα.

Βιβλιογραφία: Υγεία για όλους με σωστή διατροφή, Δρ Παναγιώτης Κουμεντάκης, Εκδόσεις Κουκκίδα, Ιούνιος 2007.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.