Sidebar

28
Κυρ, Μαϊ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

 Το κυδώνι καλλιεργείται και καταναλώνεται από τους ανθρώπους για περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Υπάρχουν δεκάδες αναφορές γι’ αυτό στην ιστορία και τη μυθολογία.

 

Στη παλαιά διαθήκη πιστεύεται πως ο απαγορευμένος καρπός που έδωσε η Εύα στον Αδάμ δεν ήταν στη πραγματικότητα μήλο αλλά κυδώνι. Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως «χρυσό μήλο» και λέγεται πως το έδωσε ο Πάρις στη θεά Αφροδίτη με σκοπό να του δοθεί ως αντάλλαγμα η ωραία Ελένη. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συνδυάσει το κυδώνι με τη γονιμότητα και έπαιζε σημαντικό ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις που συνόδευαν τους γάμους. Σύμφωνα με αυτές, ο γαμπρός πρόσφερε ως δώρο ένα κυδώνι στη νύφη με σκοπό να γλυκάνει την αναπνοή της πριν την ιεροτελεστία του γάμου. Έτσι, όλες αυτές οι αναφορές είχαν ως αποτέλεσμα να αναγνωριστεί το κυδώνι ως «φρούτο του έρωτα», του πάθους και της γονιμότητας.

Το κυδώνι συγγενεύει με το αχλάδι και το μήλο και καλλιεργείται κυρίως σε μεσογειακά κλίματα. Άλλωστε, το όνομα του προέρχεται από την αρχαία πόλη της Βορειοδυτικής ακτής της Κρήτης, την Κυδωνία, η οποία ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Κύδων.

Το σχήμα του μοιάζει με το σχήμα του μήλου και του αχλαδιού, έχει ζωηρό κίτρινο χρώμα και ισχυρή ευχάριστη οσμή. Είναι σκληρό με όξινη προς στυφή γεύση και γι’ αυτό τον λόγο τρώγεται με δυσκολία όταν είναι ωμό. Από τη στιγμή που θα μαγειρευτεί όμως γίνεται μαλακό, κοκκινωπό και με «θεϊκή» γεύση.

Όσον αφορά τη θρεπτική σύσταση αυτού του φρούτου μπορούμε να πούμε ότι απλά είναι μοναδική! Προσφέρει ελάχιστες θερμίδες (50-60 θερμίδες/ 100 γραμμάρια) αλλά αξιοσέβαστες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, έχει υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνες C, A, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6). Ο καρπός του είναι πλούσιος σε χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο ενώ περιέχει και αρκετές φυτοχημικές και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως προανθοκυανιδίνες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες -100 γραμμάρια καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες-  και πηκτίνη, ένα είδους φυτικής ίνας ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία μας. Τέλος, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο, κάτι πολύ σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.

Τι προσφέρει στην υγεία μας:

  1. Αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.
  2. Αντικαρκινική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών.
  3. Βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος και μείωση της χοληστερόλης λόγω των φυτικών ινών, των αντιοξειδωτικών και του καλίου.
  4. Ρύθμιση και βελτίωση του σακχάρου του αίματος λόγω των φυτικών ινών, των αντιοξειδωτικών και του γλυκαιμικού του δείκτη.
  5. Αντιιική, αντιφλεγμονώδη και ανοσο-τονωτική δράση λόγω της βιταμίνης C.  
  6. Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε περιπτώσεις πεπτικού έλκους.  
  7. Χρήσιμο σε περιπτώσεις διάρροιας, δυσκοιλιότητας, κολίτιδας ή αιμορροΐδων.
  8. Αφροδισιακές επιδράσεις (κάτι περισσότερο θα γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες).

Το κυδώνι ή αλλιώς το «χρυσό μήλο», μπορεί να θεωρηθεί ως ένας θησαυρός της διατροφής μας. Αυτή την εποχή (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος) αξίζει να το προσθέσουμε στο διαιτολόγιο μας και να επωφεληθούμε των πολλαπλών για την υγεία ιδιοτήτων του.

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.