Sidebar

17
Δευ, Ιουν

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όταν εισάγονται καθημερινά στη διατροφή, μπορούν να επιταχύνουν την διαδικασία απώλειας βάρους- μείωσης λίπους.

 

 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πιστεύεται ότι μας διατηρούν χορτάτους για περισσότερη ώρα λόγω των πρωτεϊνών που περιέχουν, αποτρέπουν τη συσσώρευση του λίπους στα λιποκύτταρα και κινητοποιούν το αποθηκευμένο λίπος προς αξιοποίηση, λόγω του ασβεστίου που περιέχουν .

Όλα αυτά έρχεται να τα καταρρίψει μια νέα έρευνα με επικεφαλή τον  Δρ. Frank Hu, ερευνητή διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Ο Δρ. Frank Hu και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα αποτελέσματα από 29 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 2.101 άτομα, ορισμένα από τα οποία, κατόπιν υπόδειξης των ερευνητών, πρόσθεσαν επιπλέον γαλακτοκομικά στη καθημερινή διατροφή τους.

Οι 29 μελέτες διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους καθώς οι συμμετέχοντες σε αυτές κατανάλωναν από μία έως πάνω από έξι μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, για διάρκεια από 1 μήνα έως και 2 χρόνια. Επιπλέον, κάποιες από τις μελέτες αυτές προωθούσαν μια μείωση στις συνολικές θερμίδες της δίαιτας ώστε να επιτευχθεί απώλεια σωματικού βάρους.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που πρόσθεσαν επιπλέον γαλακτοκομικά στο διαιτολόγιο τους έχασαν περίπου 0.14 κιλά παραπάνω και λίγο περισσότερο σωματικό λίπος από αυτούς που δεν πρόσθεσαν επιπλέον γαλακτοκομικά, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται απλά στην τύχη.

Οι ερευνητές της μελέτης ανέφεραν στο διαδικτυακό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να παρέχουν κάποιο επιπλέον όφελος στην απώλεια του βάρους αλλά αυτό το όφελος είναι μόνο βραχυπρόθεσμο. Προσθέτοντας επιπλέον γάλα, γιαούρτι και τυρί στη δίαιτα μας δεν θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος ή να το διατηρήσουμε.

Ο Δρ. Angelo Tremblay, ερευνητής της παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο Laval του Καναδά, δήλωσε πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια του βάρους μόνο σε αυτούς που δεν τα καταναλώνουν συχνά. Πρόσθεσε πως έγινε μεγάλος ντόρος σχετικά με το πώς το ασβέστιο προωθεί την απώλεια του βάρους αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία επίδραση ή αν υπάρχει, είναι πολύ μικρή έως ασήμαντη.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στους εφήβους και στους ενήλικες την κατανάλωση τριών φλιτζανιών  χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικών την ημέρα μιας και το ασβέστιο που περιέχεται σε αυτά είναι ύψιστης σημασίας για τα οστά μας.

Για τους ανθρώπους που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους, σημειώνει ο Δρ. Frank Hu, δεν νομίζω πως είναι καλή ιδέα να προσθέσουν επιπλέον γαλακτοκομικά στη διατροφή τους.

Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες έρευνες και πρακτικές που δήθεν έχουν βρει κάποιον μυστικό και επαναστατικό τρόπο για να ελέγξουμε και να διαχειριστούμε το βάρος μας.  Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και όχι σε μεγαλύτερες ποσότητες εις βάρος άλλων τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά). Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσω μιας συνολικής, προσεγμένης και με ποικιλία τροφίμων διατροφής και όχι μέσω «θαυματουργών», μη υγιεινών τεχνασμάτων.

Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition, online August 29, 2012, http://ajcn.nutrition.org/content/96/4/735

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.