Sidebar

08
Παρ, Δεκ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού.

Είναι αναρριχητικό φυτό και γενικότερα διαχωρίζεται με βάση το χρώμα του σε λευκό, κόκκινο και μαύρο. Προϊόντα του είναι ο μούστοςτο κρασίοι σταφίδεςτο ξύδι ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού.

 

Τα 100 γρ.  σταφυλιού  αποδίδουν 60 kcal. Είναι φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες Α,  Β και C ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Η βιταμίνη Α βοηθά στη καλή όραση ενώ οι ανθοκυανίνες που  περιέχει -βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια-  δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών και  επιβραδύνουν τη γήρανση της  όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.

Οι  ανθοκυανίνες, οι πολυφαινόλες και η κουερσιτίνη που περιέχονται στο σταφύλιλόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους,  εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων, μειώνουν τις φλεγμονές και ασκούν αντιγηραντική, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή τα οποία βελτιώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και επιταχύνουν τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό JournalofNutrition  δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση χοληστερόλης και την ανάπτυξη αθηροματικών βλαβών.

Το σταφύλι είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οπότε συντελεί στη καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας,  κολίτιδας και αιμορροΐδων.

Ιδιαίτερα οι σπόροι του σταφυλιού  είναι πολύτιμοι γιατί περιέχουν  σημαντικά λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νευρικά κύτταρα από τις  επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Η  φλούδα του σταφυλιού περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη παρουσιάζει αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση,  προλαμβάνει τον καρκίνο, ελέγχει το σάκχαρο του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

 

Τέλος, το σταφύλι ενισχύει τα επίπεδα των οιστρογόνων, αυξάνει την απορρόφηση του ψευδαργύρου και παρουσιάζει αντιαλλεργική δράση καθώς αρκετοί είναι οι πάσχοντες από αλλεργίες που αναφέρουν σημαντική ανακούφιση από τη χρήση εκχυλίσματος σταφυλιού.

Προτιμήστε το σταφύλι λοιπόν για το τέλος του καλοκαιριού και επωφεληθείτε των πολλαπλών για την υγεία ωφέλιμων ιδιοτήτων του.

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.