Sidebar

23
Πεμ, Μαϊ

Διατροφή & Εποχιακές Γιορτές
Typography

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές πλησιάζουν και πολλοί ανησυχούν για το τι θα δείχνει η ζυγαριά τις πρώτες μέρες του νέου έτους.

 

Σίγουρα είχατε μία πολύ κουραστική χρονιά και θεωρείτε ότι τώρα είναι μία ευκαιρία να χαλαρώσετε και ανταμείψετε τον εαυτό σας.

Επιπλέον το εορταστικό πνεύμα και η ύπαρξη πολλών πειρασμών είναι ικανοί παράγοντες τα τινάξουν στον αέρα την όποια προσπάθεια για υγιεινή διατροφή κάνατε μέχρι τώρα.

Για να σας βρει η νέα χρονιά ξεκούραστους και αναζωογονημένους και όχι με ένα επιπλέον πρόβλημα (αύξηση βάρους), προσπαθήστε να αποσυνδέσετε, όσον το δυνατόν την έννοια της διασκέδασης και της ανταμοιβής με την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Τα καθημερινά προβλήματα δεν θα λυθούν (δυστυχώς) με την έξτρα κατανάλωση τροφής, γι'αυτό θα πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να ξεχαστείτε. Αν παρόλα αυτά, θέλετε να 'ξεδώσετε', φροντίστε να γίνει μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και όχι ολόκληρη την εορταστική περίοδο.

Κάποια από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε είναι τα εξής:

Θα περάσετε λιγότερο καλά αν δεν δοκιμάσετε από όλες τις γεύσεις του εορταστικού τραπεζιού ή του μπουφέ;

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος να ανταμείψετε τον εαυτό σας; Ένα μικρό δώρο ή κάποιο ταξίδι ίσως;

Μπορείτε στις κοινωνικές συγκεντρώσεις που θα παραβρεθείτε, να μην επικεντρωθείτε στο φαγητό, αλλά να τις δείτε σαν ευκαιρία να συζητήσετε με τους φίλους σας, που ίσως έχετε και καιρό να δείτε;

Αφού απαντήσατε αυτά, υπάρχουν και κάποιες συστάσεις για εορταστικά τραπέζια που θα σας βοηθήσουν επιπλέον.

  • Μην πηγαίνετε σε εκδηλώσεις νηστικοί, καταναλώστε μια ώρα πριν στο σπίτι κάτι ελαφρύ, όπως ένα φρούτο ή γιαούρτι.
  • Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν από το φαγητό. Συνεχίστε με την σαλάτα ή κάποια σούπα και αφήστε για το τέλος το κυρίως πιάτο.
  • Προσπαθήστε να μην παραγγείλετε ορεκτικά, αλλά αρκεστείτε στην σαλάτα και το κυρίως πιάτο.
  • Σε περίπτωση μπουφέ, μην βιαστείτε να γεμίσετε το πιάτο σας. Εντοπίστε αυτά που πραγματικά σας αρέσουν και γεμίστε μία φορά το πιάτο σας. Μην ξεχάσετε την σαλάτα!
  • Αποφύγετε τα τηγανητά και φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος, το κατσίκι, το αρνί, τα γλυκά με πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες) και προτιμήστε ένα μελομακάρονο. Να θυμάστε ότι τρώγοντας ένα κομμάτι, παίρνετε όλη την ευχαρίστηση που αναζητάτε.
  • Όταν τελειώσετε το γεύμα σας, μην κάθεστε στο τραπέζι για συζήτηση, προτιμήστε το σαλόνι ή άλλο χώρο.
  • Αποφύγετε να συνοδεύετε το αλκοόλ με ξηρούς καρπούς.
  • Προσοχή στα γλυκίσματα! Βάλτε στόχο το ένα γλυκό την ημέρα και προτιμήστε μελομακάρονο αντί του κουραμπιέ. Επίσης, μην βιαστείτε να τα ψωνίσετε. Αν μπουν τα γλυκά αυτά από αρχές Δεκεμβρίου στο σπίτι σας, αυξάνονται και οι πιθανότητες να πάρετε βάρος.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αν φάτε λίγο (ή πολύ) παραπάνω μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά και τις επόμενες μέρες. Ανασυγκροτηθείτε και επιστρέψτε στις υγιεινές σας συνήθειες!

 

Καλές γιορτές!

Καφετζόπουλος Νίκος Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.