Sidebar

13
Δευ, Ιαν

Διατροφή & Εποχιακές Γιορτές
Typography

Το Πάσχα είναι μια περίοδος που συνδυάζει δυο αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές.

Αρχίζει με αποτοξίνωση του οργανισμού λόγω της νηστείας πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της Μ. εβδομάδας και καταλήγει στην υπερφόρτωση του οργανισμού με τροφές που έχουν αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο και λίπος.

Αυτό έχει ως συνέπεια, μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα του σωματικού βάρους, αλλά και διαταραχή του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού. Η υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού ξεκινάει από το βράδυ του Μ. Σαββάτου και συνεχίζεται μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτές οι τρεις μέρες αρκούν για να απορυθμιστεί η ισορροπία του ενεργειακού ισοζυγίου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μηχανισμών συσσώρευσης λίπους και την αύξηση των κατακρατήσεων στον οργανισμό.

Μετά από την κραιπάλη του Πάσχα είναι εφικτό να επανέλθει η ισορροπία του σώματος αλλά και να χαθούν τυχών κιλά που προϋπήρχαν. Ο οργανισμός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπονηθεί περισσότερο, επομένως η φροντίδα του είναι το πρώτο μέλημα. Σε καμία περίπτωση δεν υποσιτίζουμε τον οργανισμό για να εξιλεωθεί από τις «αμαρτίες» της υπερφαγίας με κάποια δίαιτα express. Ο επαναπροσδιορισμός των στόχων και η τήρηση τους είναι βασικό κομμάτι της επιτυχίας. Οι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται μετά από υπερφαγικές καταστάσεις είναι οι εξής:

  1. Κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και πριν από κάθε γεύμα, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού αλλά και η μείωση της όρεξης πριν από το γεύμα.
  2. Ενσωμάτωση μικρών σνακ στην ημέρα τα οποία θα δώσουν ενέργεια και θα κατευνάσουν το αίσθημα της πείνας.
  3. Καλή επιλογή σνακ είναι τα φρούτα. Η σαλάτα αποτελεί το καλύτερο συνοδευτικό των βασικών γευμάτων, έτσι ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και αποβάλλονται πιο εύκολα οι τοξίνες από τον οργανισμό.
  4. Αποφυγή τηγανητών τροφίμων, αλλά και των πολύ πλούσιων σε λιπαρά γευμάτων (κρέμα γάλακτος, βούτυρο, τυριά πλήρη σε λιπαρά).
  5. Οι σούπες είναι καλή επιλογή μεσημεριανού γεύματος. Καταναλώστε 2-3 μερίδες την εβδομάδα.
  6. Καλές επιλογές για βραδινό μενού είναι: γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, σαλάτες, ντάκος, σούπες λαχανικών.
  7. Κατανάλωση πράσινου τσαγιού, ώστε να αυξηθεί η πρόσληψη υγρών και να αποτοξινωθεί ο οργανισμός.
  8. Αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και προτίμηση κατανάλωσης ανθρακούχου νερού.
  9. Αποφυγή κατανάλωσης τυποποιημένων τροφών, είναι πλούσια σε νάτριο και αυξάνουν τις κατακρατήσεις του οργανισμού.
  10. Αύξηση σωματικής δραστηριότητας, το γρήγορο περπάτημα βοηθάει στην απώλεια λίπους.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα λοιπόν, πρέπει να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς για να δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να υποδεχθεί το καλοκαίρι χωρίς περιττά κιλά!

Καλογεροπούλου Κατερίνα MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.cosmeticdermamedicine.gr

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.