Sidebar

02
Σαβ, Δεκ

Διατροφή & Εποχιακές Γιορτές
Typography

Πολλοί από εμάς έχουν ήδη αρχίσει την καθιερωμένη νηστεία πριν από τα Χριστούγεννα, η οποία διαρκεί 40 ημέρες.

Πώς όμως πρέπει να χαρακτηρίσουμε αυτές τι ημέρες; Ημέρες αποτοξίνωσης ή πρόσθετων προβλημάτων;

Η περίοδος της νηστείας δεν έχει καμία διαφορά σε σύγκριση με την διατροφή που συνηθίζουμε να ακολουθούμε όσο αναφορά την ενέργεια δηλαδή τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Στη νηστεία βέβαια των Χριστουγέννων περιλαμβάνεται το ψάρι οπότε ο οργανισμός μας λαμβάνει πολλά θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τις άλλες νηστείες. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τις αυστηρές νηστείες που περιλαμβάνουν μόνο λαχανικά και αποκλείουν ακόμη και το ελαιόλαδο. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε αύξηση της ενέργειας που προέρχεται από τους υδατάνθρακες και μείωση της ενέργειας που προέρχεται από πρωτεΐνες και λίπη. Όμως όταν έχουμε μείωση του διατροφικού λίπους και ιδιαίτερα του κορεσμένου που βρίσκεται κυρίως στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουμε στην βελτίωση της υγείας μας και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Τα οφέλη της νηστείας

Η νηστεία βέβαια έχει και τα πλεονεκτήματα της διότι με  τη νηστεία αυξάνουμε την κατανάλωση φυτικών ινών στον οργανισμό μας, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες έτσι μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα μας σαν αποτέλεσμα να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και συντελούμε στην προφύλαξη του οργανισμού μας από ορισμένες μορφές καρκίνου καθώς συμβάλλουμε και στην βελτίωση της υγεία μας. Επιπλέον εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, βιοφλαβονοειδή και καροτίνες που παρέχουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όμως η νηστεία έχει και μειονεκτήματα…

Λόγω της νηστείας θα έχουμε και χαμηλή κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, ασβεστίου  καθώς και η αποχή κατανάλωσης κρέατος σχετίζεται με την μειωμένη πρόληψη σιδήρου, φυλλικού οξέως και βιταμίνης Β12. Ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 υπάρχουν και στα λαχανικά και όσπρια αλλά δεν απορροφούνται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό. Έτσι όταν έχουμε νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται χαμηλές ποσότητες αυτών στο αίμα. Για να αποφύγουμε λοιπόν τυχόν προβλήματα (ιδιαίτερα στις γυναίκες) όπως ζαλάδες, αυξημένη κόπωση και αδυναμία θα πρέπει να καταναλώνουμε όσπρια, θαλασσινά (προσοχή αν έχουμε αυξημένη χοληστερίνη) καθώς και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Δεν ξεχνάμε επίσης να αυξήσουμε την κατανάλωση προϊόντων (κυρίως φρούτων) υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Συνδυασμοί πλούσιοι σε πρωτεΐνη

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο

Ρύζι με αρακά και καλαμπόκι

Ανάλατοι ξηροί καρποί

όσπρια με ρύζι

Ταχίνι

Μακαρόνια με λίγους ξηρούς καρπούς

Μπρόκολα & Πράσινα λαχανικά

Θαλασσινά

Κουνουπίδι

Χαλβάς

Μαύρο & άσπρο ψωμί

Σουσάμι

Γάλα & τυρί σόγιας

Αναμφίβολα λοιπόν, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Όμως πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της στέρησης του οργανισμού μας σε ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας θα είναι καλό να ζητάμε τη γνώμη ενός ειδικού διατροφολόγου.

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.