Sidebar

24
Δευ, Ιουν

Διατροφή & Τρόπος Ζωής
Typography

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η Σαρακοστή, κάνοντας την έναρξή της με την Καθαρά Δευτέρα.

Πολύχρωμοι χαρταετοί θα κατακλίσουν τους ουρανούς γιορτάζοντας τα «κούλουμα».

Τα τραπέζια θα γεμίσουν με λαγάνες, χαλβά, παστέλια, ελιές, ταραμοσαλάτες και θαλασσινά. Η γιορτινή αίσθηση και η εξοχή, αν ο καιρός το επιτρέψει, τις περισσότερες φορές μας κάνει να χάνουμε το μέτρο και να οδηγούμαστε στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας «κακών» θερμίδων. Επίσης, η λάθος εντύπωση πως το κρέας απουσιάζει, άρα και τα λίπος και ότι οι τροφές που καταναλώνουμε την ημέρα αυτή είναι «ακίνδυνες» δυσχεραίνει πιο πολύ την κατάσταση.

Τα θαλασσινά πάντα κοσμούν το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας. Είναι τρόφιμα αρκετά ωφέλιμα καθώς διαθέτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας(αντικαθιστούν επάξια το κρέας), διαθέτουν ελάχιστο λίπος και είναι εξαιρετική πηγή της βιταμίνης Β12, απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το λάθος που γίνεται με τα θαλασσινά είναι ότι προτιμώνται τηγανιτά, κάτι που αυξάνει τις θερμίδες τους. Για παράδειγμα 100γρ τηγανιτών θαλασσινών (καλαμαράκια, χταπόδι, γαρίδες) αποδίδουν 230 θερμίδες οι οποίες μειώνονται στις 100 αν μαγειρευτούν βραστά ή ψητά.

Η ταραμοσαλάτα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα την ημέρα αυτή. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι, ότι αποτελεί θερμιδογόνο προϊόν με αυξημένες ποσότητες λίπους και αλατιού.100γρ ταραμά αποδίδουν 407 θερμίδες. Ας προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε σε 1-2 κουταλιές και εφόσον υπάρχει υπέρταση ή αυξημένη χοληστερόλη, ακόμα λιγότερο ή και καθόλου.

Η λαγάνα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Καθαρά Δευτέρας και μας βάζει ακόμα περισσότερο στο ιδιαίτερο κλίμα της ημέρας. Δεν θ7α πρέπει όμως να ξεχνάμε πως είναι ψωμί με διαφορετικό όνομα και σχήμα. Επομένως, είναι καλό να σταματάμε στις 1-2 φέτες.

Τα όσπρια αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή της ημέρας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένα φλιτζάνι όσπρια αποδίδει 200 θερμίδες.

Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον παραδοσιακό χαλβά ο οποίος λόγω του μικρού του όγκου αποκρύπτει τον μεγάλο αριθμό θερμίδων που περιέχει. Ένα κομμάτι χαλβά περίπου 60γρ αποδίδει 300 θερμίδες.

Τέλος οι ελιές, που συνήθως στο νηστίσιμο τραπέζι αντικαθιστούν το τυρί, είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, γνωστή για την αντικαρκινική και αντιοξειδωτική της δράση. Θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από τους υπερτασικούς διότι συντηρούνται σε αλάτι. Μια μερίδα ελιές (5-6) αποδίδει 45 θερμίδες.

Είναι γνωστό πως το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας περιλαμβάνει πολύ νόστιμα αλλά θερμιδογόνα τρόφιμα. Ωστόσο δεν θα στερηθούμε τίποτα από όλα όσα θα είναι μαζεμένα στο τραπέζι αυτή τη μέρα του χρόνου, αλλά θα προσπαθήσουμε να τα γευτούμε όλα σε μικρές ποσότητες.

Για παράδειγμα….

Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ποτήρι φυσικό χυμό και μια φέτα λαγάνα με 2 κουταλάκια μέλι. Ενδιάμεσα καταναλώνουμε 1-2 φρούτα και μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Το μεσημεριανό μας αποτελείται από μία μερίδα ψητά θαλασσινά η ένα πιάτο όσπρια, 1-2 κουταλιές ταραμοσαλάτα, 5-6 ελιές, 1-2 φέτες λαγάνα και σαλάτα εποχής με λίγο ελαιόλαδο.Δεν ξεχνάμε το απογευματινό μας…. 1 φρούτο και 1 σπιρτόκουτο χαλβά και ένα ελαφρύ βραδινό με σαλάτα εποχής, 1 φέτα λαγάνα και ½ μερίδα ψητά θαλασσινά.