Sidebar

13
Δευ, Ιαν

Διατροφή & Παθολογικές Καταστάσεις
Typography

 Άνθρωποι ηλικίας 70 ετών και άνω που τρώνε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες έχουν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η διατροφή περιλαμβάνει καθημερινά ζάχαρη. Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους έχουν λιγότερες πιθανότητες για γνωστική εξασθένηση σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν αρκετούς υδατάνθρακες.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Rosebud Roberts, σημείωσε: «Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία ενός καλά ισορροπημένου διαιτολογίου.  Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να τρώμε μια υγιή ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους, διότι κάθε μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες παίζει έναν σημαντικό και ξεχωριστό ρόλο για το σώμα".

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.230 ανθρώπους ηλικίας από 70 έως 89 ετών οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους. Η γνωστική λειτουργία των ατόμων αξιολογήθηκε από γιατρούς, νοσηλευτές και νευροψυχολόγους. Από τους συμμετέχοντες, τα 940 άτομα δεν έδειξαν σημάδια γνωστικής εξασθένισης και κλήθηκαν να επιστρέψουν για επαναξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών τους μετά από 4 χρόνια. Στα άτομα αυτά, τα 200 από τα 940 είχαν αρχίσει να εμφανίζουν ήπια γνωστική εξασθένηση, προβλήματα μνήμης, σκέψης και αντικειμενικής κρίσης.

Εκείνοι που ανέφεραν την υψηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 1,9 φορές πιθανότερο να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ήταν 1,5 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν ήπια γνωστική εξασθένηση σε σύγκριση με αυτούς  που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες ζάχαρης.

Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων και ιδιαίτερα απλών υδατανθράκων  μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας, επειδή οι υδατάνθρακες επηρεάζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης. Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου επομένως η μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων είναι ευεργετική. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να παρεμποδίσουν τη χρήση του από τον εγκέφαλο.  Παρόμοια κατάσταση συναντούμε  στον διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ.

Πηγή: Mayo Clinic, "Eating lots of carbs, sugar may raise risk of cognitive impairment."

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.