Μια νέα έρευνα παρέχει περαιτέρω στοιχεία στο ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στη καρδιά μας.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα ακόρεστα λίπη από τρόφιμα όπως οι ελιές, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη. Η μειωμένη δράση της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, ο οποίος είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις διαφορετικούς τύπους ισορροπημένης διατροφής σε 164 άτομα με ήπια υπέρταση. Οι τρεις δίαιτες ήταν πλούσιες είτε σε υδατάνθρακες, είτε σε πρωτεΐνες, είτε σε ακόρεστα λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο.
Οι συμμετέχοντες έτρωγαν κάθε μια από τις τρεις δίαιτες για έξι εβδομάδες και έπειτα προχωρούσαν στην επόμενη δίαιτα. Η μετάβαση από τη μια δίαιτα στην άλλη πραγματοποιούνταν με ένα κενό διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων. Κατά το διάστημα του προγράμματος λαμβάνονταν δείγματα αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διατροφή που ήταν πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη πολύ περισσότερο από τη δίαιτα που ήταν πλούσια σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, λευκό ψωμί και άλλα). Αυτή η ευεργετική επίδραση από τα ακόρεστα λιπαρά συνέβη ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες δεν έχασαν κιλά αλλά απλά, άλλαξαν τρόπο διατροφής τους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και την δράση της ινσουλίνης ακόμη και πριν ή χωρίς την απώλεια βάρους.
Τα λίπη πρέπει να καταλαμβάνουν το 30-35% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών μας. Από αυτό το ποσοστό, τα κορεσμένα λιπαρά είναι καλό να καλύπτουν ένα ποσοστό κάτω του 10% και το υπόλοιπο 20-25% πρέπει να καλύπτεται με τα ευεργετικά ακόρεστα λιπαρά.