Η σύγχρονη διατροφή που περιέχει σε αφθονία διαιτητικές πηγές ουρικού οξέος, λόγω της υπερκατανάλωσης ζωικών τροφίμων και αλκοόλ, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ενοχοποιούνται για τα αυξανόμενα ποσοστά της νόσου.
Ωστόσο το ουρικό οξύ δεν αυξάνει μόνο λόγω κακής διατροφής.
Παράγοντες και νοσήματα που προκαλούν ελαττωμένη αποβολή (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια) ή αυξημένη ενδογενή παραγωγή ουρικού οξέος (π.χ. καρκινώματα) μπορεί επίσης να αυξήσουν το ουρικό οξύ. Όταν η αιτία της αύξησης είναι διατροφική, η αποχή από το αλκοόλ, η σωστή ενυδάτωση και η ελάττωση της κατάχρησης τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες όπως είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας ψάρι οστρακοειδή), η μείωση της ζάχαρης-φρουκτόζης και των κορεσμένων –trans λιπαρών είναι βασικά γενικά μέτρα. Κατά τη σωστή ιατρική εξέταση χορηγούνται εξατομικευμένα διαιτητικά προγράμματα ή φάρμακα.
Στα αρχικά στάδια συμπτώματα από την αύξηση του ουρικού οξέος δεν υπάρχουν. Έτσι είναι σύνηθες η αύξηση του ουρικού οξέος να ευρίσκεται σε check up ρουτίνας. Τα παθολογικά συμπτώματα συνίστανται σε λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, παθολογικές επιδράσεις από την υποκείμενη νόσο.
Δείτε περισσότερα: https://www.youtube.com/watch?v=A3BmEuR7j00
Αναστασία Μοσχοβάκη, Ειδική Παθολόγος