Sidebar

06
Τετ, Νοε

Ενδοκρινολογία
Typography

Μόλις έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2;

Δεν έχει σημασία αν ο γιατρός σας, σάς κοίταξε στα μάτια με καλοσύνη ή σας κατέκρινε όταν σας «έριξε τη βόμβα»: «Έχετε διαβήτη».

Εάν αισθάνεστε σοκαρισμένος τούτη τη στιγμή, αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση, στην είδηση που μόλις γύρισε τη ζωή σας ανάποδα. Όχι μόνο αυτό το θλιβερό νέο έφερε μια επιπλέον επιβάρυνση στη ζωή σας, αλλά θα πρέπει και να ασχοληθείτε με το θέμα, χωρίς ίσως να ξέρετε, από πού να αρχίσετε.

Το πιο πιθανό είναι στην αρχή να μη γνωρίζετε πολλά για την ασθένεια. Πρώτη πηγή συμβουλών σας, θα είναι ο γιατρός σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και τα φάρμακα. Αλλά αυτήν τη στιγμή της ψυχικής αποδιοργάνωσης, αυτό που σας λέει ο γιατρός ίσως ηχεί στα αυτιά σας σαν ένας ενοχλητικός θόρυβος. Νιώθετε να σας πνίγει ένα τσουνάμι πληροφοριών, που αρχίζει τώρα ραγδαία να μπαίνει στον δρόμο σας.

Η δεύτερη πηγή των πληροφοριών που θα βρείτε είναι το Διαδίκτυο. Προτιμήστε καλούς δικτυακούς τόπους, όπως αυτοί της Mayo Clinic και της American Diabetes Association.

Όσο κι αν ακούγεται παράλογο, όσα θα σας πει ο γιατρός σας, ο ενδοκρινολόγος ή ένας ειδικός στον διαβήτη, έχουν μελετηθεί εδώ και χρόνια. Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια για την οποία οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν ήδη πριν από 2.500 χρόνια.

Καθένας που διαγνώσθηκε για πρώτη φορά με διαβήτη τύπου 2, έχει τα ίδια συμπτώματα και συνήθειες: αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συχνά καθιστική ζωή ή πάρα πολύ βάρος και ανθυγιεινή διατροφή.

Παρ’ όλα αυτά, είμαστε όλοι μοναδικοί. Είναι διαφορετικό το πώς ο καθένας από εμάς ανταποκρίνεται σε μια αλλαγή στη διατροφή του, στα φάρμακα ή στην άσκηση. Δεν υπάρχει μια μέθοδος που να ταιριάζει σε όλους, ως θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2.

Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών; Εδώ αναφέρονται πέντε πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου, όταν αρχίζετε να ασχολείστε με τη διαχείριση της πάθησής σας:

 1) Ο χρόνος είναι με το μέρος σας. Ο διαβήτης ονομάζεται «προοδευτική νόσος», υπό την έννοια ότι συχνά χρειάζεται χρόνια για να εμφανίσει τις κακές συνέπειές του και να φτάσει στο σημείο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι έχετε τον χρόνο να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας, την άσκηση και τα φάρμακα, για να καταλάβετε ποιος συνδυασμός τους λειτουργεί καλύτερα για να επιβραδύνετε -και μερικές φορές ακόμη και να σταματήσετε- τη νόσο.

 2) Η τεχνολογία είναι με το μέρος σας. Το εργαλεία για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Οι μετρητές σακχάρου στο αίμα είναι ελαφριοί, ακριβείς και καλύπτονται από σχεδόν όλα τα ταμεία ασφάλισης. Φάρμακα όπως η μετφορμίνη και οι σουλφονυλουρίες είναι αρκετά φθηνά και αποτελεσματικά στη διαχείριση των αρχικών σταδίων του διαβήτη τύπου 2. Αργότερα, αν πρέπει να αρχίσετε τη λήψη ινσουλίνης, υπάρχουν αποτελεσματικές ινσουλίνες για να διαλέξετε. Η λεπτή βελόνα έχει κάνει την αυτο-ένεση καλή, χωρίς πόνο, τσιμπήματα κ.λπ.

 3) Υπάρχει ένας επιστήμονας για σας, που μπορεί να αναζητήσει μαζί σας μοτίβα αντιμετώπισης της ασθένειας. Παρακολουθήστε το αίμα, τους αριθμούς του σακχάρου, σε σχέση με το πόσο τρώτε, την άσκησή σας και την ενυδάτωσή σας. Παίρνει έναν μήνα ή δύο για την ανίχνευση συνεπών μεθόδων, αλλά όταν τις βρείτε, θα σας βοηθήσουν αφάνταστα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της αυτοεκτίμησής σας.

 4) Να είστε σε εγρήγορση και να αντισταθείτε σε «μαγικές λύσεις» που έρχονται σαν μάννα εξ ουρανού. Να είστε επιφυλακτικοί με ισχυρισμούς από άτομα ή ομάδες που λένε ότι ξέρουν πώς να αναστρέψουν τον διαβήτη και «πόσο κοντά» είναι σε μια θεραπεία. Οι καλοί ερευνητές προχωρούν πολύ δειλά και σεμνά σε σημαντικές ανακαλύψεις. Μη «χρηματοδοτείτε» άσχετα άτομα.

 5) Δεν πρέπει να παρασύρεστε. Είναι σίγουρο πως θα κατακλυστείτε από μια νέα ορολογία και θα βρείτε πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τον διαβήτη από σας. Σε οτιδήποτε κάνουμε για πρώτη φορά, είμαστε αρχάριοι. Παίρνει λίγο χρόνο για να αναπτύξουμε ταχύτητα. Θυμηθείτε την εξής συμβουλή: Προσπαθήστε να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον διαβήτη σας αλλά από εμπειρογνώμονες. Άλλοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ιατρική γνώση της κατάστασής τους, αλλά εσείς θα τελειοποιηθείτε στη ΔΙΚΗ σας περίπτωση.

 

Γράφει ο Patrick Totty,

ειδικός συντάκτης για τον διαβήτη

 

στο DiabetesHealth

Πηγή: http://www.sweetblog.gr/

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.