Sidebar

22
Σαβ, Ιουν

Τρόπος Ζωής
Typography

Το ποδήλατο, το εύχρηστο αυτό μέσο που κερδίζει έδαφος για την κίνηση στις πόλεις, γυμνάζει άριστα τον οργανισμό και συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους.

Το ποδήλατο στη σύγχρονη εποχή κατέχει έναν ιδανικό τριπλό ρόλο. 

Αποτελεί άριστο μέσο μεταφοράς, ψυχαγωγίας και άθλησης.

Ως μέσο μεταφοράς είναι οικονομικό, καθαρό, υγιεινό αποτελώντας μία γρήγορη και οικονομική λύση, στα δύο σημαντικότερα αστικά προβλήματα του κυκλοφοριακού και της ρύπανσης.

Ως μέσο ψυχαγωγίας έχει ιδιαίτερα χαλαρωτική επίδραση, λόγω της ομοιόμορφης, κυκλικής κίνησης που σταθεροποιεί τις σωματικές και συναισθηματικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Επίσης, βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και στην καταπολέμηση πολλών ψυχολογικών παρενεργειών του σύγχρονου τρόπου ζωής προσφέροντας ψυχική υγεία.

Τέλος, ως μέσο άθλησης γυμνάζει άριστα τον οργανισμό προσφέροντας σωματική υγεία. Με την ποδηλασία όχι μόνο θα χάσετε τα περιττά κιλά γρήγορα και ανώδυνα, αλλά θα αποκτήσετε και ένα καλογυμνασμένο σώμα με γραμμωμένους μύες. Επιπλέον, ποδηλατώντας θα βελτιώσετε σημαντικά την φυσική σας κατάσταση, χωρίς να κινδυνεύετε ιδιαίτερα από τραυματισμούς αφού το σώμα δεν καταπονείται, όπως για παράδειγμα στο τρέξιμο όπου οι κραδασμοί είναι πολλοί.

Η μυϊκή ανισορροπία είναι μία από τις πιο βασικές παραμέτρους τραυματισμών στους ανθρώπους που ακολουθούν αθλητική ζωή. Η ποδηλασία δρόμου δεν θα σου μάθει μόνο πώς να ισορροπείς πάνω στο ποδήλατο, αλλά θα γυμνάσει ισάξια τους μύες που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά τους σώματός σου με αυτούς που βρίσκονται στην αριστερή.

Είναι γεγονός ότι το ποδήλατο - και γενικότερα η αερόβια άσκηση - αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις καταπολέμησης του άγχους και του στρες, που δημιουργεί ο σύγχρονος γοργός ρυθμός ζωής. Η ποδηλασία δρόμου - ειδικά σε πάρκα κι επαρχιακούς δρόμους στην εξοχή - δημιουργεί την αίσθηση της ευεξίας και μπορεί να αποτελέσει ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά σου.

Μπορεί να έχει δημιουργήσει την αντίθετη εντύπωση, αλλά η ποδηλασία δρόμου δεν καταπονεί τις αρθρώσεις του σώματος. Οι ασφαλτικές διαδρομές δεν μεταφέρουν κραδασμούς στα γόνατα και τους αστραγάλους σε αντίθεση με το τρέξιμο και την ποδηλασία ανωμάλου δρόμου.

Με την ποδηλασία δρόμου δεν γυμνάζεις μόνο το κάτω μέρος του σώματός σου και τα άκρα, αλλά όλο τον κορμό σου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις στην αγορά ενός ποδηλάτου είναι να πάρεις ένα στα μέτρα σου. Υπάρχουν αρκετά νούμερα ποδηλάτου, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να βρει αυτό ακριβώς που του ταιριάζει.. Σημαντικό είναι επίσης το κατάστημα που θα κάνεις την αγορά να μπορεί να σου προσφέρει σέρβις ή επιδιόρθωση σε πιθανή βλάβη. Από τεχνικής άποψης, προτίμησε έναν καλό σκελετό παρά ακριβά περιφερειακά. Είναι προτιμότερο να αγοράσεις έναν καλό σκελετό και στη συνέχεια να αναβαθμίσεις τα περιφερειακά (φρένα, ρόδες, σέλα κ.λπ.).

  • Πριν ξεκινήσετε ελέγξτε τις καιρικές συνθήκες και αποφύγετε την προπόνηση με κακοκαιρία. Ενημερωθείτε έγκαιρα για τις τοπικές καιρικές συνθήκες.
  • Φροντίστε το ποδήλατο με την συστηματική συντήρηση, ώστε πάντα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Έτσι είστε σίγουροι ότι το ποδήλατο δεν πρόκειται να σας αφήσει πουθενά. Πάντα οδηγείτε με τα βασικά εργαλεία και το εφεδρικό λάστιχο.
  • Πριν ξεκινήσετε, πάντα φροντίστε να φοράτε το κράνος. Μπορεί να μην προστατεύει πλήρως το κεφάλι, αλλά ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε τραυματισμό στο κεφάλι που μπορεί να έχετε από μια πτώση.
  • Αποφεύγετε όσο μπορείτε να κάνετε ποδήλατο στο σκοτάδι. Στο δρόμο υπάρχει κίνδυνος να σας χτυπήσει κάποιος απρόσεκτος οδηγός. Εάν η οδήγηση στο σκοτάδι είναι αναπόφευκτη σιγουρευτείτε ότι το ποδήλατο και η ενδυμασία έχουν τους απαραιτήτους ανακλαστήρες.
  • Ένα μεγάλο πρόβλημα των ποδηλατών είναι τα αδέσποτα σκυλιά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν βρεθούν στο δρόμο σας, ώστε να μην τα τρομάξετε βάζοντας τους τις φωνές. Αν δείτε ότι σας κυνηγούν μειώστε την ταχύτητα αυτό τα κάνει λιγότερο επιθετικά.
  • Εφόσον οδηγείτε στο δρόμο, η οδήγηση του ποδηλάτου θα πρέπει να είναι αμυντική και όχι επιθετική. Αποφεύγετε να περνάτε πολύ κοντά και δίπλα από σταθμευμένα αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα που περιμένουν στο φανάρι. Υπάρχει κίνδυνος κάποια πόρτα να ανοίξει ειδικότερα από ταξί και να σας οδηγήσει σε πτώση, με συνέπεια τραυματιστείτε.
  • Κατά την διάρκεια της προπόνησης, πρέπει να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας κάθε 20 λεπτά πίνοντας νερό. Εάν αισθανθείτε την ανάγκη να πιείτε νερό, τότε η αφυδάτωση ήδη έχει ξεκινήσει.
  • Όταν τελειώσετε την ποδηλασία, μην ξεχάσετε και τις διατάσεις.

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που κάνατε βόλτες με το ποδήλατο, αλλά είναι καιρός να το θυμηθείτε πάλι. Η ποδηλασία είναι ένας εύκολος τρόπος για να αδυνατίσετε, να βοηθήσετε το περιβάλλον και να γλιτώσετε χρήματα στις μετακινήσεις σας.

Γράφει: Tζιλίνη Λιάνα

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Personal Trainer-fitness instructor

Πηγή: http://www.athlisis.gr/

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.