Sidebar

24
Τετ, Ιουλ

Τρόπος Ζωής
Typography

Tο σκι είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά χειμερινά extreme sports με φανατικούς οπαδούς που αγαπούν τη φύση την περιπέτεια και την ελευθερία.

Eίναι ένα σπορ πολύ αγαπητό τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Οι οπαδοί του είναι αρκετοί, αφού συνδυάζει την άθληση με την απόδραση στη φύση.

 

Οφέλη

Το χειμερινό σκι γυμνάζει ολόκληρο το μυϊκό σύστημα, τα χέρια και κυρίως τα πόδια κι έτσι βελτιώνει πολύ τη φυσική μας κατάσταση.

Επίσης, είναι ιδανική άσκηση για το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, λόγω της έντασης και της δύναμης που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης.

Tο σκι σαν δραστηριότητα είναι επωφελής για την υγεία του εγκέφαλου επειδή σε αναγκάζει να σκέφτεσαι συνεχώς. Σε μια πλαγιά ένας σκιέρ λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις, σε συνάρτηση με την ποιότητα του χιονιού, την πίστα, τους άλλους σκιέρ.

Επίσης εξαιτίας του γεγονότος ότι μεταφέρεις βάρος από το δεξί πόδι στο αριστερό το κορμί γυμνάζεται ισομερώς και αρμονικά

Σαν φυσική δραστηριότητα δεν είναι πιο εξουθενωτική από το τρέξιμο ή κάποια άλλη αερόβια άσκηση. Αλλά είναι πολύ καλή δραστηριότητα για τους μυς, τις αρθρώσεις και γενικότερα την ευκινησία.

Είναι άθλημα υψηλής δραστηριότητας και μια και λαμβάνει χώρα σε υψόμετρο αλλά και σε χαμηλές θερμοκρασίες , σε μια ώρα μέτριας έντασης οι θερμίδες που καίγονται είναι 400-600

Κίνδυνοι

Όπως όλα τα σπορ, έτσι και το σκι έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας, που όμως ελαχιστοποιείται αν ακολουθείτε τις οδηγίες του δασκάλου σας και κυρίως όταν δεν υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας.

Οι σοβαρότεροι τραυματισμοί που μπορεί να συμβούν στους σκιέρ οφείλονται στη μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσουν στην κατάβαση, στην κούραση, ή στην επιλογή πίστας δυσκολότερης από τις δυνατότητές τους.

Όμως, δε χρειάζεται να νιώθετε φόβο για το άθλημα αυτό, αφού εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μαθαίνουν σκι χωρίς να τους συμβαίνει τίποτα.

Κανόνες

Το σκι έχει τους δικούς του κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας. Έχετε, λοιπόν, υπόψη τα παρακάτω:

• Μην εμπιστεύεστε τους φίλους σας για να σας μάθουν σκι. Σίγουρα θα ξεκινήσετε λάθος με το άθλημα αυτό, αλλά, το κυριότερο, μπορεί να τραυματιστείτε πολύ σοβαρά.

• Αρχίστε μαθήματα με κάποιον δάσκαλο του σκι. Αυτά γίνονται σε ομαδικά group ή ατομικά.

• Αποφύγετε να κάνετε σκι αν την προηγούμενη μέρα έχετε ξενυχτήσει, πιει ή φάει πολύ ή αν νιώθετε κουρασμένοι.

• Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας.

• Οι μπροστινοί σας σκιέρ μπορεί να αλλάξουν πορεία. Πρέπει λοιπόν να μπορείτε να τους αποφεύγετε.

• Μη σταματάτε ποτέ σε σημεία περιορισμένης ορατότητας αλλά και μην ανακόπτετε την πορεία σας απότομα.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Εάν κάνετε συχνά σκι, πρέπει να αγοράσετε δικό σας εξοπλισμό, δηλαδή μπότες, δέστρες, πέδιλα και μπαστούνια. Σε περίπτωση όμως που νοικιάσετε τον εξοπλισμό, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

• Δώστε μεγάλη προσοχή στις μπότες, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα πόδια σας και να μην είναι στενές.

• Τα πέδιλα πρέπει να έχουν μήκος ανάλογο με το ύψος, το βάρος και την εμπειρία σας. Προσέξτε η βάση τους να είναι λεία και επίπεδη.

• Τα μπαστούνια πρέπει να είναι ανάλογα με το ύψος σας. Το μήκος τους πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε όταν τα κρατάτε κάθετα, με τους αγκώνες λυγισμένους, οι πήχεις σας να είναι παράλληλοι με το έδαφος.

• Οι δέστρες, επειδή κρατάνε γερά τις μπότες πάνω στα πέδιλα, πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένες σύμφωνα με τα κιλά σας και κυρίως να μπορούν να αποδεσμεύσουν την μπότα από το πέδιλο σε περίπτωση πίεσης ή πτώσης.

• Όταν κάνετε σκι, πρέπει να φοράτε ρούχα που να σας κρατάνε ζεστούς και στεγνούς.

Συμβουλές

• Το ski απαιτεί ταχύτητα, επιδεξιότητα και αντοχή. Για το λόγο αυτό η καλή φυσική κατάσταση, η προθέρμανση και η τεχνική κατάρτιση είναι επιβεβλημένες.

• Κάνετε πάντα προθέρμανση, (περπατώντας αρχικά στο χιόνι, πηγαίνοντας σε μια πολύ εύκολη πίστα, ή περπατώντας με τα πέδιλα του σκι). Το γυμναστήριο είναι απαραίτητο, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν πάτε στο βουνό. Θα κάνετε ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση όλων των μυών αλλά κύρια του κορμού και των ποδιών. Συμπληρώστε με διατατικές ασκήσεις, οι οποίες θα φέρουν μέγιστα αποτελέσματα.

Ήρθε λοιπόν η ώρα, να φορέσετε τα χειμερινά σας και να απολαύσετε την ομορφιά των βουνών, κάνοντας σκι στις χιονισμένες πλαγιές....!!!!

Γράφει: Tζιλίνη Λιάνα 

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής 

Personal Trainer- Ski Instructor

Πηγή: http://www.athlisis.gr/

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.