Sidebar

22
Σαβ, Ιουν

Τρόπος Ζωής
Typography

Η γυμναστική στο νερό και το κολύμπι είναι οι ιδανικότερες επιλογές για εύκολη και ευχάριστη ανάπλαση της σιλουέτας.

Ως άσκηση αντοχής, η κολύμβηση γυμνάζει τους μυς συμμετρικά, βελτιώνει την αναπνοή και δυναμώνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, «λύνει» και ανακουφίζει τις αρθρώσεις.

Για να έχετε πραγματικό όφελος, πρέπει να γυμνάζεστε τουλάχιστον 35 λεπτά κάθε φορά. Το κολύμπι συγκαταλέγεται στις ασκήσεις που «καίνε» τις περισσότερες θερμίδες (500-700 την ώρα). Και επίσης με τη γυμναστική στο νερό δεν πιάνεστε ποτέ!

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της άσκησης στο νερό και έξω από αυτό; Στο νερό είναι ευκολότερη, πιο αποτελεσματική, πιο ευχάριστη σχεδόν για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Είναι επίσης ιδανική ακόμη και για τους υπέρβαρους έως και τους παχύσαρκους, για αποκατάσταση τραυματισμών, ακόμη και για ανθρώπους με προβλήματα κίνησης.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό το νερό;

Μα φυσικά οι ιδιότητές του δηλαδή η αντίσταση, η άνωση, η θερμοκρασία και η υδροστατική πίεση.

1. Αντίσταση. Κάθε κίνηση που κάνει ο αθλούμενος μέσα στο νερό συναντά την αντίσταση του υγρού στοιχείου, γεγονός που του προσφέρει πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη άσκηση.

2. Άνωση. Ο κολυμβητής, στα στα ρηχά νερά γίνεται 25% πιο ελαφρύς από το κανονικό του βάρος και στα βαθιά 50% πιο ελαφρύς. Με αυτό τον τρόπο η άνωση βοηθάει ιδιαίτερα όσους είναι υπέρβαροι ή έχουν ορθοπεδικά ή παθολογικά προβλήματα, να γυμνάζονται χωρίς καμία επιβάρυνση στο μυοσκελετικό σύστημα.

3. Θερμοκρασία. Το νερό βοηθάει να ρυθμίζεται πιο εύκολα η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να το καθιστά ιδανικό μέσο εκγύμνασης για εγκύους, παχύσαρκους, καρδιοπαθείς και άτομα με παθολογικά προβλήματα.

4. Υδροστατική πίεση. Η υδροστατική πίεση ασκεί ένα συνεχόμενο μικρομασάζ στην επιφάνεια του δέρματος κι έτσι διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα ο αθλούμενος να έχει 10 παλμούς λιγότερους σε σχέση με την ίδια άσκηση στην ξηρά. Λόγω της υδροστατικής πίεσης, το νερό είναι ο ιδανικός χώρος άθλησης για γυναίκες με κυτταρίτιδα ή όσους πάσχουν από κυκλοφορικό πρόβλημα και φλεβίτιδα στα κάτω άκρα.

7 λόγοι για να κάνετε γυμναστική μέσα στο νερό

1.Κερδίζετε χρόνο

Η άσκηση στο νερό προσφέρει τη δυνατότητα να κάνετε αεροβική, ενώ παράλληλα η αντίσταση του υγρού στοιχείου σε κάθε κίνηση σας δυναμώνει και τονώνει τους μυς. Έτσι, στο μισό χρόνο κάνετε και αεροβική άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση!

2.Είναι ασφαλές

Το νερό προσφέρει πολύ καλή στήριξη και έτσι μπορείτε να εκτελέσετε πολύ μεγάλη ποικιλία ασκήσεων, που δεν θα μπορούσατε ενδεχομένως να κάνετε έξω από αυτό χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πτώσης ή τραυματισμού.

3.Είναι ευχάριστο

Η δροσερή αίσθηση του νερού κάνει την άσκηση ευχάριστη. Απαλλάσσει, επίσης, από την ενοχλητική αίσθηση του ιδρώτα. Έτσι, μπορείτε να συνεχίσετε για περισσότερη ώρα το πρόγραμμά σας και να έχετε πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να βαριέστε.

4.Είναι αποτελεσματικό

Η άσκηση στο νερό δίνει διπλό αποτέλεσμα: σε κάθε κίνηση γυμνάζονται 2 μύες. Δηλαδή, αν κάνετε μία άσκηση για τους δικέφαλους των χεριών, τότε στην επαναφορά γυμνάζετε και τους τρικέφαλους, κάτι που δεν γίνεται στις αντίστοιχες ασκήσεις εκτός νερού.

5.Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις

Για παράδειγμα, αν είστε στο νερό μέχρι το στήθος, τότε σηκώνετε μόνο το 25-35% του βάρους σας, οπότε η επιβάρυνση των αρθρώσεών σας είναι πολύ μι-κρότερη.

6.Είναι κατάλληλο για αρχάριους και μη

Ο καθένας μπορεί να γυμναστεί πολύ αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης. Η ταχύτητα με την οποία εκτελείτε τις κινήσεις μέσα στο νερό καθορίζει και το βαθμό δυσκολίας κάθε άσκησης. Άνθρωποι μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας, αγύμναστοι ή πολύ γυμνασμένοι, όλοι μπορούν να κάνουν πολύ καλή γυμναστική με τη βοήθεια του νερού.

7.Βοηθά στην απώλεια λίπους και βάρους

Η γυμναστική στο νερό αποτελεί μια άριστη επιλογή για καύση θερμίδων.

Εφοδιαστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό βάλτε το αντηλιακό σας και ξεκινήστε!

Tζιλίνη Λιάνα

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Personal Trainer- fitness instructor

Πηγή
http://www.athlisis.gr/

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.