Ισλί Πολίτικο Σιροπιαστό
Μερίδες: 40 κομμάτια
Χρ. Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρ. Ψησίματος: 45 λεπτά
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.(θέλουμε να είναι η ζύμη μαλακή και αφράτη)
- 400 γρ. φρέσκο ανάλατο αγελαδινό βούτυρο
- ½ φλιτζ. τσαγιού σπορέλαιο
- 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ λεμόνι το χυμό
Για τη γέμιση
- 3 φλιτζ. τσαγιού καρύδια χοντραλεσμένα
- 2 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.σ. γαρύφαλλο
- Για το σιρόπι
- 3 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 6 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- Χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Σε μία μεσαία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη σόδα, το λεμόνι, το γάλα, το βούτυρο, το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο- λίγο αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Μην παραζυμώστε, γιατί η ζύμη θα γίνει σφικτή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη κι ύστερα χωρίζουμε το κάθε ένα σε 10 μπαλάκια.
Για τη γέμιση: Σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε τα υλικά για την γέμιση. Ανακατεύουμε. Με τα χέρια μας ανοίγουμε κάθε μπαλάκι στην παλάμη σε ένα φύλλο. Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε από την γέμιση στο κέντρο. Διπλώνουμε τη ζύμη από τρεις μεριές ώστε να κλείσουμε την γέμιση και να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και τοποθετούμε τα ισλί με την ένωση προς τα κάτω. Με την βοήθεια δύο πιρουνιών κεντάμε την ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήνουμε πάνω κάτω στην προτελευταία σχάρα στους 175 βαθμούς για 45’ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα 4 φορές σε διαφορετικά σημεία.
Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5’. Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι. Όταν γίνει το σιρόπι, το ρίχνουμε μέσα στο ταψί με τα χλιαρά ισλί και αφήνουμε για 3΄. Δεν πρέπει να είναι πολύ σιροπιασμένα, όπως τα μελομακάρονα. Πρέπει να είναι λίγο νωπά και τριφτά.