Sidebar

15
Σαβ, Αυγ

Σιροπιαστά
Typography

Αρωματικό γαλακτομπούρεκο με σιρόπι άνθος λεμονιάς

Μερίδες: 14

Χρ. Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρ.Ψησίματος: 1 ώρα

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
  • 230 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό λιωμένο

Για την κρέμα:

  • 1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 2 βανίλιες σκόνη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. κορν φλάουερ
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1 σταγόνα μαστιχέλαιο

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. ανθόμελο
  • 450 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Λίγα φρέσκα άνθη λεμονιάς

Εκτέλεση

Φτιάχνοντας την κρέμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το 1 λίτρο γάλα, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε το γάλα για 4΄μέχρι να ζεσταθεί. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Σ' ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη,  τα αυγά, το υπόλοιπο γάλα (500 ml) , την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, το ξύσμα λεμόνι, το κορν φλάουερ και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατεβάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα με το γάλα και ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα αυγών. Με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη για 2΄. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς για 3΄μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5’. Ρίχνουμε την σταγόνα μαστιχέλαιο και ανακατεύουμε.

Φτιάχνοντας το σιρόπι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα άνθη λεμονιάς, το ξύλο κανέλας και βράζουμε τα σε χαμηλή φωτιά για 7’. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

 

Μοντάροντας το γλυκό: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Λιώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Σ’ ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 34 εκ. τοποθετούμε τα μισά φύλλα αλείφοντας με ένα πινέλο στο λιωμένο βούτυρο ένα-ένα και φροντίζοντας οι άκρες τους να εξέχουν από αυτό. Αδειάζουμε την κρέμα ζεστή. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με τα υπόλοιπα φύλλα (προσοχή να μην εξέχουν οι άκρες τους). Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο προσεχτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε από το φούρνο το γαλακτομπούρεκο. Αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι που έχουμε φτιάξει προηγουμένως.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.