Sidebar

10
Πεμ, Οκτ

Κέικ
Typography

Γευστικό και Θρυμματιστό κέικ με αχλάδια και αμύγδαλα!

Συστατικά

Για το μίγμα με τα αχλάδια

  • 4 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κυβάκια
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το αφράτο μίγμα κέικ

  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμ. ζάχαρη άχνη 
  • 1 κουταλάκι γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σκόνη
  • 5 αυγά
  • 200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 100 γραμ. αλεσμένα αμύγδαλα
  • 6 κ.σ. κουάκερ

Για το μίγμα που θα προσθέσουμε πάνω από το κέικ – θρυμματιστό μίγμα

  • 7 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες της χρήσεις 
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση

 

  1. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μεγάλα κυβάκια. Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κάθε τόσο, χωρίς όμως να κρατήσουν υγρά. Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και όταν ενσωματωθούν προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα. Αφαιρούμε 85 γραμ. από αυτό το μίγμα και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Σε αυτό προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το μίγμα, θέλουμε να είναι μαλακό και εύθρυπτο.  
  3. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια αποσπώμενη βαθιά φόρμα κέικ 20 εκ. Ρίχνουμε μισό μίγμα κέικ μέσα στην φόρμα, προσθέτουμε τα μισά αχλάδια, πασπαλίζουμε με κουάκερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο μίγμα κέικ. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα αχλάδια πάνω από το μείγμα, πασπαλίζουμε με κουάκερ. θρυμματίζουμε πάνω από το κέικ το μίγμα που κρατήσαμε στο μπολάκι και πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνουμε στους 165 βαθμούς για 1 ώρα, καλύπτουμε με λαδόκολλα το ταψί και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
  5. Με ένα σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε το κέικ και αν βγαίνει καθαρό έχει γίνει. Το αφήνουμε στη φόρμα για 10 λεπτά να κρυώσει. Το αποθηκεύουμε σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος για κέικ.
Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.