Sidebar

13
Παρ, Δεκ

Νηστίσιμες
Typography

Τραγανή Λαγάνα Σαρακοστής

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 250 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής
  • 18 γρ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γλ. θυμάρι
  • ½ κ.γλ. ρίγανη
  • 90ml. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. ταχίνι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί λευκό
  • 1 κ.γλ. γλυκάνισο
  • 8 κ.σ. σουσάμι
  • νερό χλιαρό (όσο σηκώσει η ζύμη)

Εκτέλεση

 

Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε την μαγιά, τη ζάχαρη, το μέλι, το ταχίνι, το αλάτι, το θυμάρι, την ρίγανη, το γλυκάνισο κάνουμε λακκούβα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε το λάδι, το κρασί. Στην συνέχεια ρίχνουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 10΄ σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη αφράτη και λεία ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Την βάζουμε σε λαδωμένη λεκάνη και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τυλίγουμε με κουβέρτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (δίπλα σε καλοριφέρ ή τζάκι) να ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα. Τη βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και την χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες. Με τα χέρια ή με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε και φτιάχνουμε τα δύο ζυμάρια σε σχήμα λαγάνας πάχος 6 εκ. Στρώνουμε σε λαμαρίνα λαδόκολλα και τοποθετούμε τις λαγάνες. Τις πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακκούβες. Σκεπάζουμε τις λαγάνες με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για 30΄, να φουσκώσουν. Σε ένα μπολ μικρό ρίχνουμε 1 κ.γλ. μέλι και 7 κ.σ. νερό. Ανακατεύουμε με κουτάλι και ραντίζουμε τις λαγάνες με το μείγμα μελιού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι λευκό ή μαύρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (στις αντιστάσεις πάνω κάτω) στην τελευταία σχάρα για 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.