Κριθαρόσουπα με πράσινα μπιζέλια
Μερίδες: 12
Διατροφική αξία
(ανά μερίδα)
Θερμίδες: 152
Πρωτεΐνες: 8 γρ.
Λίπος: 1,3 γρ.
Νάτριο: 31 mg.
Χοληστερόλη: 0 mg.
Υδατάνθρακες: 21 γρ.
Υλικά
- 2 φλιτζ. πράσινα μπιζέλια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
- 3 καρότα, ψιλοκομμένα
- 3 -4 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένα
- 3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 10 φλιτζ. νερό
- 2 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών χωρίς αλάτι
- ½ φλιτζ. κριθάρι, ξεπλυμένο και στραγγισμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο, προαιρετικά
- 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
- ¼ φλιτζ. ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα μπιζέλια, τα καρότα, το σέλινο και 1 κρεμμύδι με τον ζωμό και το νερό. Τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Ρίχνουμε το κριθάρι, το φύλλο δάφνης και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε (σκεπασμένο εν μέρει) για 1 ½ - 2 ώρες. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για τη γεύση. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε τα υπόλοιπα 2 κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν καλά, περίπου 6-8’. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στη σούπα, μαζί με τον άνηθο. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 5-10’ ακόμη. Βγάζουμε το φύλλο δάφνης. Σερβίρεται ζεστή.