Sidebar

14
Σαβ, Σεπ

Ψωμί & Αρτοσκευάσματα
Typography

Μικρά καρβέλια ή λαγάνες

Μερίδες: 10

Χρ. Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρ. Ψησίματος: 25 λεπτά

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 230 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 250 γρ. προζύμι

Εκτέλεση

 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αλεύρια, το προζύμι, το βούτυρο. Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και το ρίχνουμε σταδιακά, ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη. Ρίχνουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για 3΄. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε για 2΄. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μπολ ελαφρά πασπαλισμένο με αλεύρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αλείφουμε το ζυμάρι. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του. Κόβουμε το ζυμάρι και το φτιάχνουμε μικρά καρβέλια ή λαγάνες. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ταψί με νερό. Τοποθετούμε τις λαμαρίνες στον φούρνο και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 5’. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 17’ μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Είναι έτοιμα να τα σερβίρουμε.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.