Sidebar

14
Δευ, Οκτ

Όσπρια
Typography

Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο και τριμμένο τυρί

 

Μερίδες: 4

Χρ. Προετοιμασίας: 20΄

Χρ. Μαγειρέματος: 1 ώρα και 40΄

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 250 γρ. λουκάνικα χωριάτικα, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βασιλικό αποξηραμένο ή 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 300 γρ. ντοματοπολτό φρέσκο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 400 γρ. τυρί κασκαβάλι τριμμένο ή άλλο γλυκό τυρί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Διαδικασία

Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό ρίχνουμε τους γίγαντες  και τους βράζουμε για 1 ώρα και 30΄, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Σ' ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά το λουκάνικο, το σκόρδο, την κανέλα. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί με τους γίγαντες τα σοταρισμένα υλικά, αφού πρώτα αφαιρέσουμε το ξυλάκι κανέλας , το ελαιόλαδο, τον πελτέ, τον ντοματοπολτό, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα και να είναι μαλακοί οι γίγαντες. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό με τριμμένο τυρί.

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.