Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σάλτσα μανιταριών
Μερίδες: 12
Διατροφική Αξία
(ανά μερίδα: 1 κομμάτι γαλοπούλα και ¼ φλιτζ. σάλτσα)
Θερμίδες: 159
Πρωτεΐνη: 25 γρ.
Νάτριο: 114 mg
Λιπαρά: 4 γρ.
Υδατάνθρακες: 3 γρ.
Υλικά
- 1 μεγάλη γαλοπούλα
- 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 4 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
- Η φλούδα ενός λεμονιού, κομμένη σε λωρίδες
- 1 φλιτζ. αποξηραμένα μανιτάρια
- 1 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου με μειωμένο αλάτι
- 2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
- ½ κ.γλ. αποξηραμένο σχοινόπρασο
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Αφαιρούμε τα εντόσθια της γαλοπούλας και τον λαιμό. Ξεπλένουμε το εσωτερικό και το εξωτερικό της γαλοπούλας. Τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Ξεκινώντας από τον λαιμό, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, χαλαρώνουμε απαλά το δέρμα σε ολόκληρο το στήθος. Τοποθετούμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο σε διάφορα σημεία μέσα στη γαλοπούλα και κάτω από το δέρμα της. Βάζουμε το κρεμμύδι και τη φλούδα λεμονιού στην κοιλότητα του σώματος. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στο ταψί, πάνω σε σχάρα, με το στήθος προς τα πάνω. Ψήνουμε για 3 ½ - 4 ώρες. Αφήνουμε να σταθεί για 15’, προτού την κόψουμε. Αφαιρούμε την πέτσα.
Στο μεταξύ, για τη σάλτσα, ρίχνουμε το ζουμί από το ταψί σε ένα μπολ, το αφήνουμε για 5’ και σουρώνουμε το πολύ λίπος. Ρίχνουμε το υπόλοιπο υγρό σε μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και 1 φλιτζ. νερό, το ζωμό, το κρασί, την τριμμένη πατάτα, το σχοινόπρασο, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε για 2’. Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από τη γαλοπούλα και σερβίρουμε.