Όταν το γάλα συνδυαστεί με υψηλή ποσότητα καφεΐνης έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση αποβολής του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Εκτιμάται ότι η πολυουρία που προκαλεί η καφεϊνη σταδιακά οδηγεί στην απώλεια του ασβεστίου απο τα ούρα.
Η καφεΐνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον καφέ, το κακάο, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το τσάι.
Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, καφεΐνης και αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση οστεοπόρωσης και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων σε μεσήλικες.
Εκτός από τις προαναφερθείσες ουσίες που μειώνουν την απορρόφηση του Ca, συμπεριλαμβάνονται τα οξαλικά καθώς και τα φυτικά συστατικά (π.χ. η σόγια και όλα τα παράγωγα της).
Αν καταναλώσετε 1-2 φλ καφέ/ημέρα, δεν επιφέρουν σημαντική μείωση στην απορρόφηση του ασβεστίου.