Sidebar

27
Τρι, Φεβ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Κανέλα... δεν την έχουμε συνηθίσει όλοι στα πιάτα και τα φλιτζάνια μας αλλά αν γνωρίζαμε κάτι παραπάνω για αυτή την κυρία των μπαχαρικών θα την τοποθετούσαμε στα αγαπημένα μας.

 

Στο εμπόριο μπορούμε να την προμηθευτούμε είτε σε σκόνη είτε σε στικς. Τα στικ διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα, ωστόσο η σκόνη δίνει πιο έντονη γεύση.  Θα πρέπει να διατηρείται  σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.  Η σκόνη διατηρεί τη γεύση της  (όταν φυλάσσεται σωστά) μέχρι και έξι μήνες, ενώ τα στικς μέχρι και ένα χρόνο. 

 

Ας αρχίσουμε λέγοντας οτι έχει διαπιστωθεί πως οι περισσότερες ιδιότητες της οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού (του γένους Κιννάμωμο). Οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτές συνοψίζονται ως εξής:

  • αντιβιοτική δράση, αφού δρα αποτελεσματικά απέναντι στην ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Για το λόγο αυτό η κανέλα χρησιμοποιείται ως υλικό σε παραδοσιακά εθνικά φαγητά, ιδιαιτέρως που περιέχουν ωμά τρόφιμα.
  • αντιεπιληπτική δράση
  • διουρητική δράση, καθώς θεωρείται ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους πρόληψης μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος
  • εφιδρωτική δράση
  • προστατεύει από το έλκος, έχει παρατηρηθεί ότι πολλαπλά είναι τα οφέλη της και για το πεπτικό σύστημα, ενώ μπορεί να καταπραΰνει στομαχικές διαταραχές και πόνους περιόδου.
  • βοηθάει στη χώνευση.

 Η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιφλεγμονώδες, χάρη στην ιδιότητά της να ανακουφίζει από πόνους στους συνδέσμους και στους μύες, καθώς και στους πόνους που οφείλονται σε αρθριτικά.


Επιπλέον, η καθημερινή χρήση κανέλας κρατάει σε σταθερά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα, γεγονός σημαντικό για τους διαβητικούς. Η κανέλα καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής,  βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

 

Τέλος έχει αποδειχθέι επιστημονικά ότι ακόμα κι όταν μυρίζουμε την κανέλα ενεργοποιούνται εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με καλύτερη νοητική λειτουργία.

Εξερευνόντας την κανέλα με το μικροσκόπιο ξεχωρίζουμε μεγάλες συγκεντρώσεις σε μαγγάνιο, συστατικό που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου (σε όχι όμως καλά απορροφήσιμη μορφή) και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμό μας χρειάζεται καθημερινά.

 

Η προσθήκη της κανέλας στη διατροφή μας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους:

 

-Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική σε γλυκά όπως είναι το κέικ, τα μπισκότα, το ρυζόγαλο και άλλα.

-Μπορεί επίσης να προστεθεί στο χυμό, τον καφέ ή το τσάι μας.

-Ως μπαχαρικό στο φαγητό μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές με βάση φρούτα το κρέας ή και ψάρι.

 

Συνοψίζοντας κάντε χώρο στα ντουλάπια σας αφού φαίνεται οτι η κανέλα μπορεί να προσφέρει πολλά στον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλωστε είναι ακόμα μια πρόταση της φύσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.