Είναι το θαλασσινό αλάτι καλύτερη επιλογή για την υγεία από το επιτραπέζιο αλάτι?
Η απάντηση είναι ότι κανένα από τα δύο δεν υπερτερεί του άλλου.
Το επιτραπέζιο αλάτι (κοινό αλάτι του εμπορίου) έχει την ίδια περιεκτικότητα σε νάτριο με το θαλασσινό αλάτι. Οι διαφορές τους εντοπίζονται στη γεύση, στην υφή, στην επεξεργασία και ελάχιστα στη χημική τους σύνθεση.
Το θαλασσινό αλάτι θα το βρείτε κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Προέρχεται από τη θάλασσα αφού εξατμιστεί το θαλασσινό νερό. Η διαδικασία αυτή αφήνει πίσω της αρκετά ιχνοστοιχεία της θάλασσας όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, τα οποία προσθέτουν γεύση και χρώμα στο θαλασσινό αλάτι. Φτάνει στο πιάτο μας χωρίς ιδιαίτερη βιομηχανική επεξεργασία και γι' αυτόν το λόγο είναι λίγο ποιο χονδρό από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι.
Το επιτραπέζιο αλάτι εξορύσσεται από υπόγεια κοιτάσματα αλατιού. Υπόκειται σε βιομηχανική επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν τα ιχνοστοιχεία που περιέχει αλλά και για να μειωθεί το μέγεθος του κόκκου του. Περιέχει πρόσθετες ύλες και αντισυσσωματικά όπως το πυριτικό αργιλιονάτριο ή το σιδιροκυανιούχο κάλιο. Επιπλέον, οι περισσότεροι τύποι επιτραπέζιου άλατος εμπλουτίζονται με ιώδιο, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που λείπει από το θαλασσινό αλάτι.
Το μαγειρικό αλάτι αποτελείται κατά 40% από νάτριο και 60% από χλώριο, δηλαδή 1 γραμμάριο αλατιού περιέχει περίπου 0,4 γραμμάρια νάτριο. Η συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου στους ενήλικες είναι 2300 mg/ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Η ηλικία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμετροποιούν περαιτέρω τη συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου.
Όσον αφορά τα δύο είδη αλατιού, η πρόταση μου είναι να χρησιμοποιείτε και τα δύο στην κουζίνα σας (π.χ. μια ημέρα θαλασσινό και μια επιτραπέζιο). Κατά αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθείτε από το ιώδιο του επιτραπέζιου άλατος αλλά και θα αποφύγετε την συχνή κατανάλωση των πρόσθετων υλών του.