Τα μωρά και τα μικρά παιδιά που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή μπορούν να έχουν ελαφρώς υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης μετά την ηλικία των 8 ετών σε σύγκριση με τα παιδιά που τρέφονται λιγότερο υγιεινά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 7.000 παιδιών. Η διατροφή των παιδιών αξιολογήθηκε όταν αυτά ήταν 6, 15 και 24 μηνών και περιελάμβανε το θηλασμό, τα σπιτικά φαγητά, τις έτοιμες παιδικές τροφές και όλα τα επεξεργασμένα και junk τρόφιμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή βασισμένη σε όσπρια, τυρί, γάλα, φρούτα και λαχανικά έως την ηλικία των 24 μηνών, είχαν έως και δύο μονάδες υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης μετά την ηλικία των 8 ετών. Αντίθετα, τα παιδιά που η διατροφή τους περιελάμβανε τακτικά τρόφιμα όπως μπισκότα, σοκολάτες, γλυκά, αναψυκτικά και άλλα επεξεργασμένα και Junk τρόφιμα, είχαν δείκτη νοημοσύνης έως και δύο μονάδες χαμηλότερο μετά την ηλικία των 8 ετών.
Αν και η διαφορά στο ΙQ των παιδιών δεν είναι τεράστια, η συγκεκριμένη έρευνα παρέχει επιπλέον αποδείξεις στο ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών ηλικίας έως 24 μηνών έχουν μια μικρή αλλά σημαντική επίδραση στον δείκτη νοημοσύνης τους. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να αντιληφθούμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των τροφίμων που δίνουμε στα παιδιά μας.
Η διατροφή παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των ιστών του εγκεφάλου κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής των παιδιών. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα προσυσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο IQ των παιδιών όταν δίνονται σε ηλικία κάτω των 24 μηνών.
Ωστόσο, ενώ η μελέτη διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της υγιεινής διατροφής και του δείκτη νοημοσύνης, δεν αποκάλυψε καμία σχέση μεταξύ αιτίου-αιτιατού. Διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάζουν το IQ των παιδιών.
Πηγή: University of Adelaide, news release, Aug. 7, 2012