Τι είναι οι "κενές θερμίδες"?
Σήμερα, πολλά από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε περιέχουν "κενές θερμίδες" από τα προστιθέμενα σε αυτά στερεά λίπη και σάκχαρα. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα περιέχουν ελάχιστα ή και καθόλου θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα προστίθενται σε αυτά μεγάλες ποσότητες στερεών λιπών και σακχάρων όπως και αρωματικών και γευστικών ουσιών. Για το λόγο αυτό, οι θερμίδες που παρέχουν στον οργανισμό μας αυτά τα τρόφιμα ονομάζονται "κενές θερμίδες", μιας και δεν μας προσφέρουν τίποτα το ευεργετικό παρά μόνο την αίσθηση της ικανοποίησης, λόγω της ευχάριστης γεύσης και όσφρησης τους.
Τα στερεά λίπη είναι λίπη που είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου όπως το βούτυρο και οι μαργαρίνες. Το κακό με αυτά τα λίπη είναι ότι αποτελούνται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά ενώ το 90% αυτών περιέχουν βλαβερά τρανς λιπαρά οξέα.
Τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι σάκχαρα και σιρόπια πλούσια σε γλυκόζη-φρουκτόζη, η υπερκατανάλωση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθειες. Επιπροσθέτως, τα τρόφιμα που περιέχουν τέτοιου είδους σάκχαρα μπερδεύουν τον εγκέφαλο οδηγώντας το άτομο που τα τρώει σε υπερκατανάλωση τροφής. Σίγουρα θα έχετε αισθανθεί ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε ένα τέτοιου είδους τρόφιμο παρά μόνο όταν θα έχει πλέον τελειώσει.
Τα κυριότερα τρόφιμα και ποτά που μας παρέχουν "κενές θερμίδες" είναι τα εξής:
- Κέικ, μπισκότα, κρουασάν, ζαχαρωτά, γλυκίσματα, καραμέλες, ντόνατς, τσίχλες με ζάχαρη ή υποκατάστατα ζάχαρης, γαριδάκια, πατατάκια, σοκοφρέτες, σοκολατοειδή, μελάσα, αλμυρά σνακ
- Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, αθλητικά ποτά, αλκοολούχα ποτά, τυποποιημένοι χυμοί φρούτων με προσθήκη ζάχαρης, καφές και τσάι φορτωμένα με ζάχαρη
- Μαγιονέζα, σος με βάση τη μαγιονέζα, κέτσαπ με προσθήκη ζάχαρης
Πέρα από τα παραπάνω τρόφιμα, "κενές θερμίδες" μπορούν να βρεθούν και σε άλλες μορφές τροφίμων με λιγότερη ή μηδενική προσθήκη στερεών λιπών και σακχάρων. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα μας παρέχουν επίσης "κενές θερμίδες" λόγω του γεγονότος ότι περιέχουν κατ΄αποκλειστικότητα λιπαρά και σάκχαρα με ελάχιστες ή καθόλου θρεπτικές ουσίες. Τα κυριότερα τέτοιου είδους τρόφιμα είναι:
- Προτηγανισμένα τρόφιμα όπως πατάτες, τρόφιμα γρήγορου φαγητού (fastfood), λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά, πίτσες, πίτες, τυριά και κασέρια πλούσια σε λιπαρά τύπου γκούντα
- Επεξεργασμένα δημητριακά (κατασκευασμένα με λευκό αλεύρι) όπως, ψωμί, μακαρόνια, λευκό ρύζι, κράκερς, φρυγανιές, κριτσίνια
- Μπάρες δημητριακών με προσθήκη ζάχαρης, δημητριακά πρωινού με προσθήκη ζάχαρης
Είναι αυτονόητο ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα είναι βιομηχανικά κατασκευασμένα. Ο κύριος στόχος της βιομηχανίας τροφίμων είναι να διατηρήσει, μα πάνω απ' όλα να αυξήσει το κέρδος της. Για το σκοπό αυτό καταφεύγει σε τεχνικές βελτίωσης των προϊόντων της που από τη μια πλευρά αυξάνει τη γευστικότητα τους αλλά από την άλλη αυξάνει τον εθισμό μας σε αυτά, μειώνει τη θρεπτική τους αξία και μας οδηγεί κατά αυτόν το τρόπο και πιο γρήγορα στην απόκτηση εκφυλιστικών νοσημάτων.