Sidebar

13
Παρ, Δεκ

Ασφάλεια & Τεχνολογία Τροφίμων
Typography

Το νέο σύμβολο αποτελεί έναν απλοποιημένο οδηγό διατροφής που αντικατέστησε την κατά 19 χρόνια παρουσίας διατροφική πυραμίδα.

Το my plate σχεδιάστηκε και προωθήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA) και αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο βελτίωσης των διατροφικών επιλογών του πληθυσμού της Αμερικής και γιατί όχι και του υπόλοιπου κόσμου.

 

Το εικονίδιο του my plate, όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, χωρίζεται σε 5 τμήματα ή καλύτερα σε 5 ομάδες τροφίμων. Το κόκκινο (20% του πιάτου) συμβολίζει τα φρούτα, το πράσινο (30% του πιάτου) συμβολίζει τα λαχανικά, το πορτοκαλί (30% του πιάτου) συμβολίζει τα δημητριακά και το μωβ (20% του πιάτου) συμβολίζει τις πρωτεΐνες. Όλα αυτά συνοδεύονται από ένα μικρότερο μπλε κύκλο που συμβολίζει τα γαλακτοκομικά. Έτσι λοιπόν, αυτός ο απλοποιημένος οδηγός διατροφής μας προτείνει: σε ένα κυρίως γεύμα, π.χ. το μεσημέρι, το μισό πιάτο πρέπει να καλύπτεται από λαχανικά και δημητριακά (σαλάτα μαρούλι-ρόκα και ρύζι), το 1/4 του πιάτου πρέπει να καλύπτεται με πρωτεΐνη (1 κομμάτι στήθος κοτόπουλο), συνοδευόμενα από λίγο τυρί. Σκοπός του my plate δεν είναι να μας υποδείξει πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε, αλλά πως πρέπει να χωρίζεται ένα πιάτο, δηλαδή ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο και ποιες λιγότερο.  

Το USDA συμπληρώνει για κάθε κατηγορία ξεχωριστά τα παρακάτω: 

Φρούτα: Τρώτε οποιοδήποτε φρούτο ή πίνετε 100% φυσικό χυμό φρούτων καθημερινά. Τα φρούτα μπορούν να είναι φρέσκα, αποξηραμένα, κονσερβοποιημένα, ολόκληρα ή πολτο- ποιημένα. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 1-2 φλιτζάνια ή και περισσότερο φρούτα.  

Λαχανικά: Τρώτε οποιοδήποτε λαχανικό. Τα λαχανικά μπορούν να είναι φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 2-3 φλιτζάνια ή και περισσότερο λαχανικά.

Δημητριακά: Όλα τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη, ρύζι, κριθάρι ή άλλο δημητριακό. Χωρίζονται σε 2 υποομάδες: στα μη επεξεργασμένα και στα επεξεργασμένα δημητριακά. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 3-5 μερίδες ή και περισσότερο δημητριακά.

Πρωτεΐνη: Όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως πουλερικά, χοιρινό, μοσχάρι, θαλασσινά, ψάρια αλλά και τα πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι. Προσπαθήστε να καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων από αυτή την ομάδα και όχι μόνο τα ζωικής προέλευσης. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 5-6 μερίδες ή και περισσότερο πρωτεΐνες. 

Γαλακτοκομικά: Περιλαμβάνει το γάλα και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτό. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 3 φλιτζάνια ή και περισσότερο γάλα. Αν τρώτε τυρί πρέπει να γνωρίζετε ότι τα 40-50 γραμμάρια ισοδυναμούν σε 1/2 φλιτζάνι γάλα ενώ 1 κούπα γιαούρτι ισοδυναμεί σε περίπου 1 φλιτζάνι γάλα.

Έλαια: Περιλαμβάνει όλα τα υγρά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, τα στερεά λίπη όπως τα βούτυρα και τις μαργαρίνες και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και οι ελιές. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 5-7 κουταλάκια έλαια. 

Τέλος, το USDA συστήνει να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αναψυκτικά, το πολύ αλάτι και τη ζάχαρη, να πίνετε αρκετό νερό και να ασκήστε όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Το my plate σίγουρα είναι ένας πολύ πιο απλοποιημένος οδηγός διατροφής συγκριτικά με τη διατροφική πυραμίδα που όλοι γνωρίζουμε. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία βρίσκονται κρυφές παγίδες και ασάφειες. Όπως και να έχει, τα αποτελέσματα αυτού του φιλόδοξου σχεδίου στην υγεία των κατοίκων των Η.Π.Α. δεν θα αργήσουν να φανούν.  

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Choosemyplate.gov

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.