Το κάλιο (potassium) είναι ένα άλλο μικροθρεπτικό συστατικό που ανήκει στην κατηγορία των ιχνοστοιχείων.
Το 95% του καλίου βρίσκεται μέσα στα κύτταρα, ενώ υπολογίζεται πως στο σώμα ενός ενήλικα ανθρώπου υπάρχουν 250 γραμμάρια καλίου.
Το κάλιο είναι απαραίτητο για την ισορροπία οξέων-βάσεων, καθώς επίσης και για τη σωστή λειτουργία των νευρών, των μυών, των νεφρών και σχεδόν όλων των οργάνων του σώματος. Η ανεπάρκεια σε κάλιο σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση καρδιαγγειακής υπέρτασης. Το κάλιο είναι επίσης απαραίτητο για την ορθή λειτουργία διαφόρων ενζύμων που η δράση τους σχετίζεται με την σύνθεση γλυκογόνου από την γλυκόζη αίματος μέσα στα κύτταρα. Άλλων ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη διαβίβαση των μηνυμάτων στο νευρικό σύστημα, στην έκκριση ορμονών και στην συστολή των μυών.
Ανεπάρκεια σε κάλιο
Ανεπάρκεια σε κάλιο μπορεί να εμφανιστεί από αλκοολισμό, εμετούς, έντονη εφίδρωση διάρροιες αλλά και κακή διατροφή. Μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί η ανεπάρκεια σε κάλιο είναι:
- Ναυτία
- Εμετό
- Κράμπες
- Μυϊκή αδυναμία
- Σπασμοί
- Πνευματική σύγχυση
- Δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος
- Ταχυκαρδίες
- Μυϊκή αδυναμία
- Καρδιακή ανεπάρκεια(σε πολύ ακραίες περιπτώσεις)
Ανάγκες σε κάλιο
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει προτεινόμενη ημερήσια δόση για το κάλιο. Συχνά γίνετε πρόταση 4700 mg/ημέρα για μία διατροφή των 2000Kcal/ημέρα. Παρόλα αυτά πρέπει να αναφέρουμε πως παρενέργειες εκδηλώνονται όταν κάποιος ξεπεράσει τα 18 gr/ημέρα, αυτές μπορεί να είναι καρδιακή αρρυθμία, μυϊκή ατονία κλπ.
Τροφές πλούσιες σε Κάλιο
Το κάλιο βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε καθημερινά. Γι αυτό τον λόγο δύσκολα παρατηρείται ανεπάρκεια σε φυσιολογικές συνθήκες, παρόλα αυτά μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα που κάνουν χρήση διουρητικών. Ενδεικτικά μερικές τροφές πλούσιες σε κάλιο καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα:
Τροφές πλούσιες σε κάλιο |
|
1. Σόγια 1770 |
9. Ηλιόσποροι ψίχα 710 |
2. Φασόλια 1170 |
10. Σπανάκι 500 |
3. Σταφίδες σουλτανίνα 1060 |
11. Κουνουπίδι 380 |
4. Μπιζέλια ξερά 1000 |
12. Μπρόκολο 370
|
5. Σιτάρι φύτρο 950 |
13. Κολοκυθάκια 360 |
6. Φακές 940 |
14. Αλεύρι ολικής άλεσης 340 |
7. Αμύγδαλα 780 |
15. Μανιτάρια 320 |
8. Φιστίκια καβουρδισμένα 730 |
16. Πατάτα 320 |
*Οι τιμές mg Καλίου αναλογούν σε 100gr τροφίμου |
Η περιεκτικότητα του καλίου στα τρόφιμα πρέπει να γνωρίζουμε πως μεταβάλετε με την επεξεργασία τους. Το ποσοστό απώλειας του καλίου εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος, λόγου χάρη οι πατάτες όταν ψήνονται στον ατμό χάνουν το 3-6% του καλίου που περιέχουν ενώ με το βράσιμο το 50%.
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία
1.Δ.Μπόσκος , 2004, “ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ” , Εκδόσεις ΓΑΡΤΑΓΑΝΗΣ
2.Γ.Ε. Μανουσάκης, - , “ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε “, Ανεξάρτητες εκδόσεις.