Sidebar

01
Παρ, Δεκ

Πλαστική Χειρουργική & Αισθητικές Επεμβάσεις
Typography

Τα προβλήματα της γήρανσης, εξωτερικά και εσωτερικά, απασχολούν κάθε ενήλικα.

Η προστασία του δέρματος του προσώπου από την επίδραση του περιβάλλοντος και τη φυσιολογική γήρανση αρχίζει από πολύ νωρίς. Τα βλαστοκύτταρα και τα παράγωγά τους θεωρούνται σήμερα τα πλέον αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της γήρανσης.

 

Εκτός από τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται οι ινοβλάστες και παράγωγα του αίματος. Τα βλαστοκύτταρα απομονώνονται από το λίπος, οι ινοβλάστες από μια μικρή βιοψία του δέρματος σε μη εμφανές σημείο και τα παράγωγα του αίματος από αιμοληψία 20-50cc αίματος. Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων μεθόδων έχουν περισσότερη διάρκεια, η τελευταία είναι σύντομη ως διαδικασία και μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνότερα. Τα βλαστοκύτταρα του λίπους λαμβάνονται με περιορισμένη λιποαναρρόφηση, διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα κύτταρα, περνούν από ορισμένους ποιοτικούς ελέγχους και είτε χορηγούνται άμεσα, είτε καταψύχονται τμηματικά για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε επαναλαμβανόμενες χρήσεις στο μέλλον. Χορηγούνται από τους πλαστικούς χειρούργους στις περιοχές του προσώπου όπου χρειάζονται διόρθωση με τη μορφή ενέσεων ώστε να καλυφτεί η περιοχή που θέλουμε να αποκατασταθεί.

Οι ινοβλάστες είναι τα κατ' εξοχήν κύτταρα που διατηρούν το σχήμα του προσώπου και συμβάλλουν στην ανανέωσή του. Με την πάροδο της ηλικίας αδρανούν και η ικανότητά τους να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη ελαττώνεται. Έτσι το δέρμα γίνεται χαλαρό με αποτέλεσμα τη δημιουργία των ρυτίδων. Η αφαίρεση του επί πλέον δέρματος ή η στήριξη του με ειδικές τεχνικές αποτελούσαν για χρόνια μεθόδους ανανέωσης του προσώπου με ανάλογα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σήμερα φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος τα βλαστοκύτταρα γιατί οι μέθοδοι χορήγησης τους είναι ανώδυνοι και μη χειρουργικοί και τα αποτελέσματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Επί πλέον ανανεώνουν τα φυσικά συστατικά του δέρματος και η θεραπεία είναι ριζικότερη. Τα βλαστοκύτταρα και οι ινοβλάστες καταψύχονται και η θεραπεία επαναλαμβάνεται κατά την κρίση του πλαστικού χειρούργου ή του ενδιαφερομένου.

Εκτός από τις κυτταρικές θεραπείες για την ανανέωση του δέρματος χρησιμοποιούνται και οι βιολογικοί παράγοντες του αίματος οι οποίοι κρύβονται μέσα στα αιμοπετάλια τα οποία αποτελούν ένα είδος των κυττάρων του αίματος. Τα αιμοπετάλια συμμετέχουν στη λειτουργία της πήξης του αίματος με τη δημιουργία θρόμβου, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό μας από την αιμορραγία κατά τους τραυματισμούς. Κατά τη διαδικασία όμως της δημιουργίας του θρόμβου απελευθερώνονται τοπικά αυξητικοί παράγοντες οι οποίοι προσελκύουν κύτταρα και αποκαθιστούν τη συνέχεια των ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ουλής. Εκμεταλλευόμενοι τους παράγοντες που εκλύονται κατά το σχηματισμό θρόμβου αναπτύχθηκε στο εργαστήριο το προϊόν PRP (platelet rich plasma) όπου το εμπλουτισμένο με αυξητικούς παράγοντες πλάσμα του ασθενούς χορηγείται στις περιοχές του προσώπου που θέλουμε να αναζωογονήσουμε. Αυτός ο τρόπος αναζωογόνησης του προσώπου είναι ακόμα πιο προσιτός και εύκολος στην εφαρμογή του, μπορεί δε να επαναλαμβάνεται συχνά.

Πέρα από τους αισθητικούς δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ιατρικούς λόγους όπου χορηγούνται τα βλαστοκύτταρα και τα παράγωγά τους. Στα σημάδια της ακμής, στα εγκαύματα και στους τραυματισμούς τα βλαστοκύτταρα έχουν άριστα αποτελέσματα.

Κουζή-Κολιάκου Κοκκώνα

Καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ

Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika Α.Ε.

Κ_ 6944 677 746

 

Ε_ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.