Η κουρκουμίνη είναι μια ουσία η οποία υπάρχει μέσα στο μπαχαρικό που λέγεται κουρκουμάς (turmeric).
Είναι αυτή που του δίνει το βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η κουρκουμίνη λοιπόν είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που πολλοί βοτανολόγοι υποστηρίζουν ότι έχει τόσο μεγάλη δράση, όσο και η πολύ γνωστή αλλά και ταυτόχρονα ''βλαβερή'' κορτιζόνη.
Κάποιοι λένε πως ίσως δίνει και μια βοήθεια ακόμα και σε αυτοάνοσα όπως η Σκλήρυνση κατά πλάκας και ότι γι'αυτό στην Ανατολή δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων με την συγκεκριμένη πάθηση, γιατί η διατροφή τους βασίζεται πάρα πολύ σε τέτοιου είδους μπαχαρικά και καρυκεύματα.
Ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να νοστιμέψει όλα τα είδη των φαγητών, μπορεί να μπει σε κοτόπουλο, σε οποιαδήποτε σάλτσα, στα λαδερά, στο ρύζι ακόμα και μέσα στο τσάι μας για να δώσει έναν αέρα... Ανατολής. Είναι πανεύκολο να τον βρούμε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ καθώς και σε μαγαζιά με υγιεινές τροφές. Για τους φίλους των συμπληρωμάτων υπάρχει πάντα και σε συμπλήρωμα διατροφής.
Βοηθάει πάρα πολύ και στον αθλητισμό καταπολεμώντας τις φλεγμονές στο μυοσκελετικό μας σύστημα από την σκληρή προπόνηση.
Ας δούμε λίγο τις ιδιότητες του κουρκουμά (κουρκουμίνης) μετά από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει:
- Τόσο δυνατή αντιφλεγμονώδη δράση όσο και η κορτιζόνη
- Προκάλεσε υποχώρηση φλεγμονών σε πειραματόζωα
- Υποχώρηση συμπτωμάτων ρευματοειδής αρθρίτιδας σε ανθρώπους
- Μείωση της χοληστερόλης
- Εμποδίζει την συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων που οδηγεί σε θρόμβους
- Ενίσχυση άμυνας του στομάχου από τα οξέα
- Ηπατική προτασία από τοξίνες
- Ελάττωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς
- Επίσης πολύ γνωστή είναι και η αντικαρκινική της δράση.
Σε καμία περίπτωση αυτό το άρθρο δεν θέλει να εμπνεύσει κανέναν πάσχοντα από οποιοδήποτε νόσημα να σταματήσει την αγωγή που του έχουν συστήσει οι γιατροί του. Απλά σε συνεννόηση με τον γιατρό σας μπορείτε να εντάξετε τον κουρκουμά στην διατροφή σας, σαν ένα ακόμα βοήθημα. Όσο για τους υπόλοιπους από εσάς, ο κουρκουμάς θα είναι σίγουρα ένας σύμμαχος για καλύτερη υγεία, δύναμη και πιο νόστιμα φαγητά.
Γράφει: Χαρίδημος Ζαρίκος, Απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας