Sidebar

22
Σαβ, Ιουν

Tips διατροφής
Typography

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το βάρος σας που αυξάνεται, αλλά δεν έχετε εντοπίσει το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Παρακάτω θα δείτε πέντε πιθανές εξηγήσεις για την ανοδική πορεία του βάρους σας όπως και μερικές αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε σε κάποιες συνήθειές σας για να αποτρέψετε το πρόβλημα.

Αν ζυγίζετε περισσότερο από όσο θα θέλατε, πιθανώς έχετε αποκτήσει μερικές κακές συνήθειες κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Αυτές οι συνήθειες είναι συμπεριφορές και επιλογές τροφίμων που αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου σας και μπορεί να οδηγήσουν σε έντονη λαχτάρα για τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, σε αύξηση της όρεξης και αδυναμία να νιώσετε πλήρεις - μια τριπλή απειλή για την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα καλά νέα είναι ότι με την αλλαγή αυτών των συνηθειών, θα μπορέσετε να χάσετε βάρος με φυσικό τρόπο - χωρίς δίαιτα, με την έννοια της στέρησης! Παρακάτω θα δείτε τις πέντε συνήθειες που αξίζει και πρέπει αλλάξετε:

1. Πολλές βραδιές διασκέδασης

Η αρνητική πλευρά της συχνής διασκέδασης είναι η αύξηση του βάρους και μάλιστα εκεί που δε θα θέλατε με τίποτα: στην περιοχή της κοιλιά σας. Όταν βγαίνετε για να διασκεδάσετε αυτό σημαίνει συχνά ότι το βράδυ σας θα το περάσετε με αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά, το κρασί, η μπύρα και γενικά τα οινοπνευματώδη, έχει αποδειχτεί από έρευνες, ότι αυξάνουν την ορμόνη της πείνας, την γκρελίνη. Επίσης, το πολύ αλκοόλ ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που αυξάνουν τον πόθο για τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τέλος εμποδίζουν τη θέλησή σας στο να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όσο πίνετε το κοκτέιλ σας, η λαχτάρα σας για πατατάκια με κάποια σάλτσα, γίνεται ακαταμάχητη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, ανέφερε ότι με  την κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να προκληθεί  υπερκατανάλωση τροφής, ακόμα και σε σχέση με το να βλέπετε τηλεόραση ή να έχετε άστατο ύπνο. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει την πρόσληψη τροφής, ενώ η υψηλή κατανάλωση (η οποία ορίζεται στα τέσσερα ή και περισσότερα ποτά ανά περίσταση), σίγουρα μπορεί να αυξήσει το βάρος σας. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Αμερική, έως και 24% των γυναικών ηλικίας 18 έως 34, πραγματοποιεί ευκαιριακά υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος.

2. Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου δεν θα σας κάνει να νιώσετε μόνο κουρασμένοι, αλλά και πεινασμένοι. Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες της πείνας και επηρεάζει αρνητικά την περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών σας. Για παράδειγμα, δεν θα σκεφτείτε τις 450 θερμίδες και τα 6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ενός brownie, αλλά αντ 'αυτού, θα σκεφτείτε το πόσο ωραία γεύση θα είχε. Το ευχάριστο είναι ότι όσο περισσότερο κοιμάστε, τόσο λιγότερο θα ποθείτε εντόνως θερμιδογόνα τρόφιμα. Και ποιος δεν θα ήθελε να κοιμηθεί λίγο παραπάνω; Βάλτε προτεραιότητα τον ύπνο και ξαπλώστε στο κρεβάτι σας 30 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που κανονικά θα πέφτατε για ύπνο. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες ύπνου για τους περισσότερους από εμάς, αλλά ο ιδανικός χρόνος ύπνου είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη υπόθεση για τον καθένα μας.

3. Ξοδεύετε πολλές ώρες βλέποντας τηλεόραση

Εάν δεν χορταίνετε να βλέπετε Homeland, Game of Thrones και House of Cards, μην εκπλαγείτε εάν δεν δείτε τη ζυγαριά να παίρνει την κατιούσα. Οι ενήλικες που περνάνε πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μια μελέτη διάρκειας έξι ετών σε 50.000 μεσήλικες γυναίκες, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, ανέφερε ότι για κάθε δύο ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση, αυξανόταν ο κίνδυνος να γίνουν παχύσαρκες κατά 23%. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τηλεόραση διεγείρει την όρεξη και αυξάνει την επιθυμία για τρόφιμα μεγάλης θερμιδικής αξίας. Οι ειδικοί συστήνουν να περιορίσετε την τηλεόραση το πολύ σε δύο ώρες την ημέρα για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες και να κρατήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο.

4. Τρώτε το γεύμα σας ενώ είστε αφηρημένοι

Μεταξύ ποσταρίσματος στο facebook, γραπτών μηνυμάτων και twitter, το μόνο που δεν κάνουμε είναι αυτό θα έπρεπε, δηλαδή να τρώμε σωστά και όσο πρέπει. Το να είμαστε όμως συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας την ώρα που καθόμαστε να φάμε, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας στο θέμα της διατήρησης του βάρους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, έκανε τυχαία επιλογή ενηλίκων, από τους οποίους κάποιοι έπαιζαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν χωρίς να τους αποσπά τίποτα την προσοχή. Τα αποτελέσματα; Εκείνοι που έπαιζαν παιχνίδι κατά τη διάρκεια του φαγητού, έτρωγαν πιο γρήγορα, καταναλώνοντας περισσότερες θερμίδες και ένιωθαν λιγότερο ικανοποιημένοι, ενώ έτρωγαν μέχρι και 100% περισσότερο στο επόμενο γεύμα τους. Όταν θέλετε να φάτε θα πρέπει να πάρετε το σερβίτσιο  σας, να κάτσετε στο τραπέζι και να δώσετε προσοχή στο αίσθημα της πληρότητας.

5. Τρώτε έξω παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Public Health Nutrition, για κάθε φορά που τρώτε έξω, υπολογίστε ότι καταναλώνετε κατά μέσο όρο περίπου 200 θερμίδες περισσότερες από ό, τι αν είχατε φάει στο σπίτι. Οι ερευνητές λένε ότι οι επιπλέον θερμίδες προέρχονται λόγω των μεγαλύτερων μερίδων, από τα περισσότερα λιπαρά και τη μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση.

Μία πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο  International Journal of Obesity, ανέφερε ότι πάνω από το 50% των ενηλίκων που τρώνε εκτός σπιτιού πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν υψηλότερο ΔΜΣ από όσους τρώνε έξω πιο αραιά. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 600 επιπλέον θερμίδες την εβδομάδα ή αλλιώς 31.200 επιπλέον θερμίδες σε ένα χρόνο... Για να τρώτε πιο συχνά στο σπίτι σας επιλέξτε γρήγορες και εύκολες συνταγές ή μαγειρέψτε τα Σαββατοκύριακα για όλη την εβδομάδα.

Πηγή: http://www.diettv.gr/

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.