Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η πρόσληψη βάρους κυρίως κατά την ενήλικη ζωή, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κάποιοι τύποι καρκίνου κ.α..
Μία μέτρια μείωση του βάρους γύρω στο 7- 10%, φαίνεται να είναι ευεργετική στην εκδήλωση και πρόοδο αυτών των ασθενειών.
Δυστυχώς, έχουν γίνει λίγες μελέτες πάνω σ’ αυτό το πεδίο, διότι οι επιστήμονες ανησυχούν για αρνητικές συνέπειες και «παρενέργειες» μιας τέτοιας δίαιτας, όπως η υπερβολική κατανάλωση στις μέρες που δεν υπάρχει περιορισμός ή παρεξήγηση για το τι σημαίνει υγιεινός τρόπος διατροφής.
Τι είναι όμως η δίαιτα εναλλασσόμενου θερμιδικού περιορισμού;
Η δίαιτα εναλλασσόμενου θερμιδικού περιορισμού βασίζεται σε ένα πρόγραμμα διατροφής που υποστηρίζει έναν αυστηρό θερμιδικό περιορισμό για κάποιες μέρες της εβδομάδας και καθόλου περιορισμό τις υπόλοιπες.
Η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που έγινε πάνω σε ένα τέτοιο διατροφικό πρόγραμμα είναι των Harvie et al., 2011, οι οποίοι για 2 μέρες της εβδομάδας σύνταξαν ένα διαιτολόγιο με 75% περιορισμό και τις υπόλοιπες 5 μέρες της εβδομάδας έκαναν σύσταση για μια διατροφή χωρίς κανένα περιορισμό. Το διαιτολόγιο του 75% θερμιδικού περιορισμού περιλάμβανε 4 μερίδες λαχανικών, 1 μερίδα φρούτων, 1 φλιτζάνι ημιαποβουτυρωμένο γάλα, συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων και ένα αλατισμένο χαμηλών θερμίδων ποτό. Η ομάδα που ακολουθούσε αυτό το διατροφικό πρόγραμμα συγκρίθηκε με μία άλλη ομάδα η οποία είχε ένα διαιτολόγιο μείωσης 25% της ενεργειακής πρόσληψης όλες τις μέρες της εβδομάδας, το οποίο ήταν βασισμένο σε μία Μεσογειακού τύπου διατροφή.
Τα αποτελέσματα, σε δείκτες του αίματος όπως ολική χοληστερόλη, LDL, HDL, τριγλυκερίδια ήταν συγκρίσιμα στις δύο δίαιτες με την ομάδα του εναλλασσόμενου θερμιδικού περιορισμού να έχει μία πιο σημαντική μείωση στην ινσουλίνη και αύξηση της ινσουλινοευαισθησίας. Όσο αφορά στην προσκόλληση και στη μείωση του σωματικού βάρους, τα αποτελέσματα ήταν επίσης συγκρίσιμα στις δύο ομάδες. Κάποια μειονεκτήματα που εμφάνισε η ομάδα εναλλασσόμενου θερμιδικού περιορισμού είναι πως λιγότερα άτομα σ’ αυτή την ομάδα θέλησαν να συνεχίσουν αυτή τη διατροφή μετά το πέρας της μελέτης και περισσότερα άτομα σ’ αυτή την ομάδα εμφάνισαν συμπτώματα όπως κούραση, πείνα, κακή διάθεση και είχαν δυσκολίες ενσωμάτωσης αυτής τη δίαιτας στην καθημερινότητά τους
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε αν πραγματικά αυτές οι δίαιτες μπορούν να εφαρμοστούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κι αν μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Τα δεδομένα που υπάρχουν περιορίζονται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων και σε χρονικά διαστήματα έως 6 μηνών. Επίσης μία τέτοιου τύπου διατροφή θέλει πολύ καλή παρακολούθηση από ειδικούς, όπως και πολύ καλή συμβουλευτική για να μην υπάρξει παρεξήγηση για κάποια συστατικά της, όπως το συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων, το οποίο δεν είναι απαραίτητο σε μία υγιεινή διατροφή.