Sidebar

25
Πεμ, Ιουλ

Tips διατροφής
Typography
Αν θέλετε να ζήσετε πολλά και… καλά χρόνια, σίγουρα θα πρέπει να εξετάσετε τι και πόσο προσθέτετε στο πιάτο σας!
Δεν είναι και λίγες οι έρευνες που υποδεικνύουν την θετική επίδραση που έχει η ισορροπημένη διατροφή με λίγες θερμίδες στην μακροβιότητα. Χαρακτηριστική είναι η ρήση: «όσο λιγότερο τρως, τόσο πιο πολύ θα ζήσεις!».
 
Βασικό γνώρισμα των λαών της περιοχής της Μεσογείου είναι ότι ζουν πολλά χρόνια. Οι επιστήμονες, λοιπόν, οδηγήθηκαν σε πολλές μελέτες προκειμένου να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή υγεία αλλά και μακροβιότητα αυτών των λαών. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στο ελαιόλαδο (ιδιαίτερα το ελληνικό) στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα όσπρια αποτελεί το διαβατήριο για χρόνια πολλά… σε συνδυασμό πάντα με καθημερινή άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά/μέρα και διακοπή του καπνίσματος, βοηθούμε το σώμα μας να αντέξει καλύτερα το άγχος της καθημερινότητας και φυσικά να νοσεί λιγότερο!
 
Ένα υποψήφιο συστατικό ως «ελιξίριο της νιότης» είναι η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στο κόκκινο κρασί. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η ρεσβερατρόλη όχι μόνο προστατεύει την καρδιά και έχει και αντικαρκινική δράση, αλλά συμβάλλει και στην επιμήκυνση της ζωής. Οι ποικιλίες των κρασιών που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη είναι το ξινόμαυρο, το πινό νουάρ, το Αγιωργίτικο, το Κοτσιφάλι και η Μανδηλαριά. Το κόκκινο κρασί έχει 0,1-14,3 mg/lt ρεσβερατρόλης και αντίστοιχα το λευκό 0,1-2,1 mg/lt.  Άλλες τροφές πλούσιες σε ρεσβερατρόλη είναι ο χυμός από βατόμουρα (0,2 mg/lt), τα μούρα (0,59 mg/kg), ο χυμός κόκκινων σταφυλιών (0,5 mg / lt), τα σταφύλια (0,1 – 3,54 mg/kg), τα φιστίκια (0,02-5,1 mg/kg) και το φυστικοβούτυρο (0,65 mg/kg).
 
Επίσης, η άλφα- καροτίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία έχει αντικαρκινική δράση και παράλληλα προστατεύει την καρδιά. Φροντίστε, λοιπόν να τρώτε καρότα, κολοκύθια, γλυκοπατάτες, μάνγκο, πεπόνι και ακτινίδια αρκετά συχνά ώστε να προσλαμβάνετε αρκετή ποσότητα από την άλφα- καροτίνη.
 
Μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές, επίσης συμβάλλει στην διατήρηση της νεότητας. Τα 10 πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά τρόφιμα είναι: κανέλα, ξηρά δαμάσκηνα, ρόδια, βατόμουρα, φράουλες, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, πορτοκάλι, κακάο και φυσικά μην παραλείπετε και το πράσινο τσάι.
 
Ο λαός της Ικαριας, οι οποίοι μαζί με την Σαρδηνία της Ιταλίας και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων παγκοσμίως. Στην Ικαρία λοιπόν, χρησιμοποιούν καθημερινά ελαιόλαδο, τρώνε πολύ συχνά ψάρια, ξεκουράζονται το μεσημέρι και πίνουν 1-2 φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Ακολουθούν δηλαδή έναν τρόπο ζωής που θωρακίζει την καρδιά, καταπολεμά την κατάθλιψη και συρρικνώνει το άγχος, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην μακροζωία.
 
Η μακροζωία δεν απονέμεται αλλά κερδίζεται με μέθοδο και καλές συνήθειες που διαρκούν μια ζωή. Φαίνεται πως η χαλαρή διάθεση, η λιτή διατροφή και το περπάτημα βοηθούν στην μακροβιότητα. Και όπως λένε και οι υπεραιωνόβιοι κάτοικοι της Ιαπωνίας.. «Φάε, αλλά άσε και ένα κενό στο στομάχι σου».
Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.