Sidebar

09
Δευ, Σεπ

Tips διατροφής
Typography

Περάσαμε στη σχολή που θέλαμε και ξεκινάει η πολυπόθητη φοιτητική ζωή!

Από τα πιο ωραία χρόνια ενός παιδιού, αφού ανεξαρτητοποιείται κατά κάποιο τρόπο από γονείς και οικογένεια, ασχέτως αν σπουδάζει εκτός πόλης ή όχι.

Η διατροφή κατά την φοιτητική περίοδο επηρεάζει πολύ σημαντικά το βάρος και φυσικά την υγεία του φοιτητή. Συνήθως παρατηρείται λοιπόν, αύξηση του βάρους με ταυτόχρονη εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμίες, τριχόπτωση, μειωμένη πνευματική απόδοση και γενικευμένο αίσθημα αδυναμίας.

Η διατροφή των φοιτητών σήμερα μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί από ακανόνιστα υπερθερμιδικά γεύματα, μικρής θρεπτικής αξίας, πλούσια σε λιπαρά και αυξημένη κατανάλωση διαφόρων snacks. Όλα τα παραπάνω είναι μια “φυσιολογική” εξέλιξη, όχι όμως η επιθυμητή.

Οι φοιτητές περνούν πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας στη σχολή, με αποτέλεσμα η διατροφή τους να εξαρτάται από τις εστίες σίτισης, τα κυλικεία της σχολής και τα ταχυφαγεία (fast food) που βρίσκονται γύρω από τις σχολές. Πιο αναλυτικά, οι εστίες σίτισης είναι μία καλή λύση για τη διατροφή των σπουδαστών αλλά δυστυχώς, αφ’ ενός δεν υπάρχουν σε όλες τις σχολές και αφ’ ετέρου η δωρεάν σίτιση αφορά μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές. Έστω όμως ότι κάποιος φοιτητής μπορεί να διαθέσει το μικρό ποσό που ζητούν οι εστίες σίτισης, είναι πολύ πιθανό να μην συμβαδίζουν οι κενές ώρες του με το ωράριο της εστίας. Όσον αφορά τα κυλικεία, τείνουν να μετατραπούν σε fast food καθώς έχουν τυποποιημένους χυμούς και επεξεργασμένες τροφές (τυρόπιτες, σάντουιτς κ.ά.), τα οποία έρχονται πρώτα σε προτίμηση, από οποιασδήποτε άλλης μορφής πιο υγιεινή τροφή.

Ας δούμε όμως λίγο και τον παράγοντα της σωματικής άσκησης. Υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι για να γυμνάσουν οι νέοι το σώμα τους χωρίς να ξοδέψουν χρήματα, αφού το κόστος της φοιτητικής ζωής είναι ήδη αρκετά υψηλό. Περπάτημα με φίλους για 20- 40 λεπτά την ημέρα και ποδήλατο στην πόλη, μπορούν να αποδειχθούν ιδανικές λύσεις. Το λάθος αυτό κάνουν και πολλοί άλλοι σπουδαστές, οι οποίοι παρά τον ελεύθερο χρόνο δεν δίνουν χρόνο στο να προσέξουν το σώμα τους. Όπως προκύπτει άλλωστε από έρευνα της εταιρείας ερευνών Βari- Focus, μόλις 3 στους 10 νέους ηλικίας 18- 24 γυμνάζονται δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Μερικές απλές διατροφικές συμβουλές:

Μην παραλείπετε το πρωινό! Καλός ο καφές αλλά ένα πλούσιο πρωινό είναι πάντα απαραίτητο πριν ξεκινήσετε από το σπίτι. Μπορείτε να επιλέξετε γάλα με δημητριακά ή λίγο ψωμί με μέλι ή ένα τοστ με  γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα ή 1 αυγό βραστό, φρυγανιές και ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Καλό είναι να μη μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί, οπότε ενδιάμεσα μπορείτε να επιλέξετε ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά ή με τόνο. Μια επίσης καλή ιδέα είναι οι μπάρες δημητριακών, τα κρακεράκια σικάλεως ή ένα κουλούρι με σουσάμι.

Είναι κατανοητή η κούραση όταν γυρνάτε από τη σχολή αργά το απόγευμα και φυσικά είναι πολύ πιο  εύκολο να σηκώσετε το τηλέφωνο και να παραγγείλετε, από την παρασκευή ενός σπιτικού γεύματος, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές, απλές και γρήγορες συνταγές οι οποίες ισοδυναμούν με το χρόνο που μπορεί να κάνει το “delivery” μέχρι να φτάσει στο σπίτι σας! Σκεφτείτε το! Δεν παίρνει πάνω από 15 λεπτά να ετοιμάσετε μια σπιτική μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, γεύμα γρήγορο, θρεπτικό με πολύ λιγότερα λιπαρά από οποιοδήποτε fast food. Επίσης, το ψητό κοτόπουλο, συνοδευόμενο από πουρέ φυσικής πατάτας και σαλάτα εποχής, αποτελεί ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα και μπορεί να προετοιμαστεί σε μόλις μισή ώρα.  Το ίδιο ισχύει και για το πιλάφι με γιαούρτι, την ομελέτα με 1-2 φέτες ψωμί και σαλάτα κ.λπ. 

Η προετοιμασία γευμάτων που συντηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη είναι ένας τρόπος ώστε να βελτιωθεί η διατροφή των φοιτητών! Επίσης, έτσι μπορεί να οργανωθεί σωστά η λίστα με τα ψώνια ώστε να υπάρχει η σωστή ποικιλία τροφίμων στο σπίτι.

Ακόμα όμως και αν παραγγείλει κάποιος φαγητό από έξω μπορεί να επιλέξει ένα σχετικά πιο ελαφρύ και ισορροπημένο γεύμα. Για παράδειγμα ένα γεύμα αποτελούμενο από μια κυπριακή πίτα με σουβλάκι και σαλάτα εποχής, σαφέστατα περιέχει λιγότερες θερμίδες και λίπος από μια πίτα με γύρο, τηγανιτές πατάτες και σως.

Αν όμως τελικά δεν τα καταφέρνετε καθόλου με τη μαγειρική, αναζητήστε στη γειτονιά σας ένα εστιατόριο που να φτιάχνει μαγειρευτά φαγητά, όπως όσπρια και λαδερά, γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά να λείπουν από τη διατροφή σας όσο θα βρίσκεστε μακριά από το σπίτι και την κουζίνα της μαμάς.

Το ψυγείο του φοιτητή θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με φρούτα, λαχανικά και γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά. Αποτελούν καλή λύση για ενδιάμεσα snacks.

Όσον αφορά στο βραδινό, θα μπορούσε κανείς να φάει μια μικρή μερίδα ανάλατων ξηρών καρπών, αντί τσιπς τηγανισμένα σε αμφιβόλου ποιότητας έλαια. Οι ξηροί καρποί περιέχουν τα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό ω -3 λιπαρά οξέα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα οποία ενισχύουν και τη μνήμη. Μια ακόμη λύση είναι μια σαλάτα εποχής με 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές, λίγο τυρί φέτα και λίγο ελαιόλαδο ή ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά και 1 φρούτο.

 

Με λίγα λόγια :

  1. Μικρά και συχνά γεύματα χωρίς να παραλείπεται το πρωινό και με ελαφρύ βραδινό.
  2.  Με μέτρο τα γλυκά.
  3.  Όσο το δυνατόν λιγότερα τηγανιτά και σως, όπως μαγιονέζα κτλ.
  4.  Κατανάλωση κρέατος με μέτρο.
  5. Με μέτρο το αλκοόλ. Εξαίρεση ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί.
  6.  Όχι στα αναψυκτικά. Προτίμηση στο μεταλλικό νερό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.