Sidebar

27
Κυρ, Σεπ

Διατροφή & Παθολογικές Καταστάσεις
Typography

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι άνδρες που αγαπούν τις ντομάτες μπορεί να έχουν έως και 55% λιγότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Το λυκοπένιο είναι μια χημική φυτική ουσία που προσδίδει κόκκινη απόχρωση στα τρόφιμα, όπως στις ντομάτες, στις κόκκινες πιπεριές και στο καρπούζι. Για τους περισσότερους ανθρώπους η ντομάτα και τα προϊόντα της όπως ο τοματοπολτός και η κέτσαπ, είναι οι κυριότερες πηγές λυκοπενίου στη διατροφή τους.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.031 άνδρες ηλικίας από 46 έως 65 ετών, στους οποίους έγιναν αιματολογικές εξετάσεις πριν την έναρξη της μελέτης ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα του λυκοπενίου, της άλφα- και βήτα-καροτίνης και των βιταμινών Ε και Α.

Μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, καταγράφηκαν 11 εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των ατόμων που είχαν υψηλά επίπεδα λυκοπενίου και 25 εγκεφαλικά στα άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα λικοπενίου. Όταν οι ερευνητές εστίασαν μόνο στα εγκεφαλικά λόγω θρομβώσεων (ισχαιμικά εγκεφαλικά), διαπίστωσαν ότι η προστατευτική δράση του λυκοπενίου ήταν ακόμα ισχυρότερη. Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, δεν φάνηκε να συνδέονται με πιθανή μείωση του κίνδυνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνδρες ενώ παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι συνδέονται και μάλιστα ισχυρά. 
 

Όταν συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου συνέχιζαν να μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 55%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το λυκοπένιο λειτουργεί ως ένα «ισχυρό αντιοξειδωτικό». Η αντιοξειδωτική δράση του λυκοπενίου προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από τη φθορά που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ασθένεια. Επιπλέον, το λυκοπένιο βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της θρόμβωσης του αίματος, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειώσουμε επί της μελέτης ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη και με ποικιλία τροφίμων διατροφή είναι το κλειδί για την καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Η ντομάτα και το λυκοπένιο που περιέχει πρέπει να καταναλώνονται στον καιρό τους, δηλαδή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Γη έχει φροντίσει να μας προμηθεύει, κάθε εποχή του έτους, με φρούτα και λαχανικά αξιοθαύμαστης περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για την υγεία μας (διαβάστε: Εποχιακά φρούτα και λαχανικά).

Βιβλιογραφία: Jouni Karppi, Jari A. Laukkanen, Juhani Sivenius, Kimmo Ronkainen, and Sudhir Kurl, Serum lycopene decreases the risk of stroke in men: A population-based follow-up study, Neurology October 9, 2012 79:1540-1547

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.