Sidebar

20
Παρ, Ιουλ

Εγκυμοσύνη - Θηλασμός
Typography

Το φολικό οξύ (ή φυλλικό οξύ ή φολασίνη) θα πρέπει να είναι ο «αχώριστος φίλος» κάθε γυναίκας που κυοφορεί ή που προσπαθεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

Η συμβολή του στο σχηματισμό του βρέφους αλλά και στη διατήρηση της υγείας της μητέρας είναι τεράστια.

Καταρχήν, το φολικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β (Β9), η οποία είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των νουκλεϊνικών οξέων (DNA, RNA) δηλαδή για την αντιγραφή DNA, τη σύνθεση  RNA και τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Αυτό σημαίνει ότι είναι άκρως σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων ιδιαίτερα στη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης όπως είναι η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη. Επιπρόσθετα, το φολικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε σταθερά επίπεδα.

Πάμπολλες μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος πριν τη σύλληψη αλλά και στην αρχή της κύησης μειώνει κατά 50-70% τις πιθανότητες εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα όπως είναι η ανεγκεφαλία, η εγκεφαλοκήλη και η δισχιδής ράχη. Ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη αναπτύσσονται από το νευρικό σωλήνα. Ο νευρικός σωλήνας κλείνει μεταξύ 26ης-28ης μέρας από τη σύλληψη και γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος από όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία καθώς περίπου το 50% των κυήσεων συμβαίνουν απρογραμμάτιστα.  

Το φολικό οξύ φαίνεται να έχει πολλαπλά οφέλη στα μωρά καθώς μια μεγάλη πρόσφατη μελέτη που έγινε σε  δείγμα 85.000 παιδιών στη Νορβηγία υποστηρίζει ότι η λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνει κατά 40% την πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού.

Επίσης, Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι ο εμπλουτισμός τροφίμων, όπως το αλεύρι και τα ζυμαρικά, με φυλλικό οξύ φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον αριθμό των μωρών με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Μια ακόμη ευεργετική επίδραση του φολικού οξέος είναι η συμβολή του στη βελτίωση του κυκλοφορικού και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σύμφωνα με την Αντικαρκινική Εταιρεία της Δυτικής Αυστραλίας, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν επαρκή πρόσληψη φολικού οξέος είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παιδική λευχαιμία.

Όσον αφορά στη μητέρα, η πρόσληψη φολικού οξέος την προστατεύει από την εμφάνιση αναιμίας λόγω αυξημένων αναγκών.

Ανάγκες σε φολικό οξύ

Οι  γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς και οι γυναίκες που κυοφορούν, θα πρέπει να λαμβάνουν 400-800 mcg φολικού οξέος την ημέρα, ενώ οι ανάγκες των γυναικών που θηλάζουν είναι 500 mcg φολικού οξέος ημερησίως.

Γυναίκες που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντιεπιληπτικά), γυναίκες με κληρονομικότητα ή με ιστορικό προηγούμενης κύησης με έμβρυο προβληματικής νευρολογικής ανάπτυξης χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φολικού οξέος που κάποιες φορές μπορεί να είναι και δεκαπλάσιες των κανονικών. Το σκεύασμα καθώς και η δοσολογία πρέπει να καθορίζεται από το θεράποντα ιατρό.

Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη φολικού οξέος

  • Πάρτε κάποιο συμπλήρωμα φολικού οξέος
  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ. Το φολικό οξύ υπάρχει φυσικά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι, η λαχανίδα), στο μπρόκολο, στα σπαράγγια, στις φακές, στα μαύρα φασόλια, τα φιστίκια, στο χυμό πορτοκάλι.
  • Καταναλώστε τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φολικό οξύ όπως δημητριακά πρωινού, αλεύρι, ζυμαρικά.



Τι θα πρέπει να προσέξετε:

  • Το φολικό οξύ που υπάρχει στα συμπληρώματα και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα απορροφάται καλύτερα από εκείνο που περιέχεται στις τροφές.
  • Το φολικό οξύ επειδή είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη καταστρέφεται εύκολα κατά το βράσιμο. Γι αυτό το λόγο βράστε για λίγο χρόνο τα λαχανικά σας ή προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό.
  • Το φολικό οξύ των ζωικών τροφίμων είναι πιο ανθεκτικό στο μαγείρεμα σε σύγκριση με αυτό των φυτικών τροφίμων.

Γράφει: Σταματάκη Αστερία, Msc

Μsc στην Κλινική διατροφή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Πηγή: http://www.diettv.gr/