Οι μέλλουσες μητέρες γνωρίζουν πολύ καλά πως το κάπνισμα απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μια νέα μελέτη όμως αναφέρει πως ακόμη και το παθητικό κάπνισμα, μπορεί να έχει βλαβερές για το μωρό συνέπειες.
Να υπενθυμίσουμε πως το παθητικό κάπνισμα είναι η έκθεση στον καπνό του περιβάλλοντος που οφείλεται στο κάπνισμα άλλων.
Για τη μελέτη οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη συμπεριφορά, την αντίδραση και την αντίληψη 282 υγιών μωρών στο εξωτερικό περιβάλλον, 48 - 72 ώρες μετά τη γέννηση. Από τις μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη, το 22% κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και περίπου το 6% είχε εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου. Ανάμεσα στις μητέρες που κάπνιζαν, το 12,4% κάπνιζε έως και πέντε τσιγάρα την ημέρα, το 6,7% έξι έως δέκα τσιγάρα την ημέρα και το 2,8% δέκα έως δεκαπέντε τσιγάρα την ημέρα.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως στα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν ή είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου είχε επηρεαστεί το κεντρικό νευρικό τους σύστημα το οποίο λειτουργεί ως συντονιστής των μελών του σώματος.
Συγκεκριμένα, τα μωρά των γυναικών που εισέπνεαν καπνό εμφάνισαν χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης των λειτουργιών των συντονισμών ενώ τα νεογέννητα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έδειξαν να έχουν μικρότερη ικανότητα να ρυθμίσουν το συντονισμό τους και μειωμένη αισθητηριακή ικανότητα.
Τα νεογνά που είχαν ενδομήτρια έκθεση στη νικοτίνη, είτε με ενεργό είτε με παθητικό τρόπο, εμφάνισαν σημάδια επηρεασμού της νευροσυμπεριφορικής τους ανάπτυξης.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διακοπεί εντελώς το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι μόνο από τη μαμά αλλά και από τον μπαμπά που καπνίζει δίπλα στη μαμά! Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου επικίνδυνο με το ενεργητικό κάπνισμα.
Πηγή: Spanish Foundation for Science and Technology, news release, Sept. 14, 2012