Sidebar

10
Τρι, Σεπ

Εγκυμοσύνη - Θηλασμός
Typography

Μια μακροχρόνια μελέτη για τη διατροφή της μητέρας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις τροφικές αλλεργίες, αναμένεται να αποκαλύψει τα αίτια των αλλεργιών στα παιδιά.

 

Περίπου 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες. Οι επιστήμονες εξετάζουν αυτές τις αλλεργίες με νέους τρόπους. Οι τρόποι αυτοί συμπεριλαμβάνουν την εξέλιξη της βιομηχανίας τροφίμων και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση μεταξύ της πρόωρης διατροφής και των αλλεργιών στη μετέπειτα ζωή ενός παιδιού. Η Clare Mills, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Manchester, είναι συντονίστρια της έρευνας iFAAM. Αυτό το χρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθεί τα βήματα των ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρώπης και η διάρκειά του υπολογίζεται περισσότερο από μια δεκαετία.

Ειδικότερα, τα συμπεράσματα από μια μελέτη, η οποία έγινε σε νέους που είχαν εντοπιστεί από τη γέννησή τους και των οποίων η διατροφή και οι αλλεργίες είχαν καταγραφεί, είναι σήμερα ορατά. «Στόχος μας είναι να δούμε αν η αλλεργία είναι αποτέλεσμα της διατροφή τους σε μικρή ηλικία αλλά και πριν ακόμα γεννηθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τη διατροφή της μητέρας τους και τον απογαλακτισμό τους» λέει η Mills. «Η μελέτη αυτή συντονίστηκε από το Charité (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο) στο Βερολίνο και συμμετείχαν 12.000 άτομα με δείγματα από την Ισλανδία έως και την Ελλάδα».

Η Mills αναφέρει ότι παρόλο που το έργο αυτό “τρέχει” εδώ και ένα χρόνο, ήδη παρουσιάζει ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Για παράδειγμα, μια σύγκριση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, δείχνει ότι τα παιδιά στο Ισραήλ τρώνε συνήθως ξηρούς καρπούς σε μικρότερη ηλικία από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, φαίνεται ότι αυτές οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να έχουν μια προστατευτική επίδραση στην αλλεργία στους ξηρούς καρπούς αργότερα. «Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα συμβουλή που επικρατεί, ότι δηλαδή τα μικρά παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα».

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις των αλλεργιογόνων τροφίμων σε διαφορετικά πλαίσια. Η Mills σημειώνει ότι «Κάποιος θα μπορούσε να αντιδράσει πολύ διαφορετικά στους ξηρούς καρπούς σε ένα μπισκότο ή σε μια σοκολάτα». Το πρόγραμμα στοχεύει να δημιουργήσει μοντέλα κινδύνου, τα οποία θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές τροφίμων να τα εξετάσουν και ίσως τους οδηγήσουν στην αναθεώρηση πρωτοκόλλων κ στα εργοστάσιά τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές του προγράμματος συνεργάζονται με ομάδες ανθρώπων που έχουν αλλεργία. Η Mills συμπληρώνει ότι «Συχνά οι άνθρωποι δεν αναφέρουν τις αλλεργίες που έχουν, αλλά αντ’ αυτού ζουν με αυτές αντιμετωπίζοντας όσο γίνεται τα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε στοιχεία γι’ αυτούς. Οπότε εργαζόμαστε με ομάδες ασθενών, αφού δημιουργήσαμε  ένα online εργαλείο, που επιτρέπει στους ανθρώπους να καταγράφουν τις εμπειρίες τους από την αλλεργία που έχουν».

Ένας καθηγητής παιδιατρικής, αλλεργίας και ανοσολογίας, ο Scott Sicherer, διαπίστωσε ότι πρέπει να εστιάσουμε στην διατροφή της μητέρας. «Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για την διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού και της εγκυμοσύνης σε σχέση με τα αποτελέσματα των τροφικών αλλεργιών στα παιδιά. Η διατροφή μπορεί να τροποποιήσει τα θρεπτικά συστατικά και τις πρωτεΐνες στο μητρικό γάλα και να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μελέτες μας δείχνουν επομένως ότι μια σωστή διατροφή σε αυτές τις χρονικές φάσεις είναι σημαντική».

Σύμφωνα με την Karin Hoffmann-Sommergruber, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, η σχέση μεταξύ της πρώιμης διατροφής και της διατροφής που κάνει η μητέρα με την έναρξη της αλλεργίας δεν είναι αποδεδειγμένη, όπως επίσης δεν έχουν βρεθεί ούτε οι πολύτιμοι βιοδείκτες για την εμφάνιση αλλεργιών. Οι αλλεργίες ποικίλλουν από τόπο σε τόπο, με το ρύζι να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ασία, τα φιστικιά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και τα ψάρια και τα θαλασσινά παντού.

Επιπλέον, η Hoffmann-Sommergruber εντοπίζει την αλλεργία ως βασικό θέμα που έχει ακόμη να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και συμπεραίνει: «Η βιομηχανία τροφίμων έχει να εξετάσει και να φτιάξει ένα σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την επισήμανση των αλλεργιογόνων τροφίμων».

Πηγή: http://www.diettv.gr/

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.