Sidebar

09
Δευ, Σεπ

Εγκυμοσύνη - Θηλασμός
Typography

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την υγεία του μωρού.

Σε μια πρόσφατη μελέτη όμως φάνηκε πως η διατροφή της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη είναι εξίσου πάρα πολύ σημαντική.

 

Ως γονείς πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ευθύνες μας για τα παιδιά δεν είναι μόνο κοινωνικές, οικονομικές ή εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά και ότι η δική μας βιολογική κατάσταση και υγεία μπορούν να συμβάλουν και να επιδράσουν στην ανάπτυξη τους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο ομάδες θηλυκών ποντικών πριν από προγραμματισμένη κύηση. Η πρώτη ομάδα τρέφονταν με ελεγχόμενη δίαιτα ενώ η δεύτερη ομάδα τρέφονταν με δίαιτα που ήταν πτωχή σε α-λινολενικό οξύ ή ALA. Στην δεύτερη περίπτωση αυτό επιτεύχθηκε με αντικατάσταση των συγκεκριμένων λιπαρών με άλλα ενώ ο αριθμός των θερμίδων διατηρήθηκε ίδιος. Όλα τα θηλυκά ποντίκια ζευγάρωσαν με αρσενικά τα οποία τρέφονταν με την ελεγχόμενη δίαιτα. Αμέσως μετά την γέννηση των μικρών ποντικών, κάθε μία από τις δύο αρχικές ομάδες χωρίστηκε σε 2 υποομάδες, δημιουργώντας δηλαδή  4 υποομάδες.  Η μία υποομάδα από την κάθε αρχική ομάδα ακολούθησε δίαιτα εμπλουτισμένη σε λινέλαιο (το οποίο περιέχει α-λινολενικό οξύ ή ALA), ενώ η άλλη υποομάδα από την κάθε αρχική ομάδα ακολούθησε την δίαιτα που δόθηκε στις μητέρες τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το αίμα και το ήπαρ των θηλυκών ποντικών ώστε να εξετάσουν τα επίπεδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) σε αυτά αλλά και για να δουν το βαθμό μεθυλίωσης ενός γονιδίου του DNA που ονομάζεται Fads2 και ρυθμίζει τον μεταβολισμό των PUFA. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τόσο στις μητέρες όσο και στα νεογνά, το λινέλαιο προκάλεσε αλλαγή στη μεθυλίωση του γονιδίου Fads2. Η συμπλήρωση της δίαιτας με λινέλαιο  αύξησε την μεθυλίωση αυτού του γονιδίου στη μητέρα, η οποία, με τη σειρά της, μείωσε την ενεργοποίηση του γονιδίου στα νεογνά. Ωστόσο, το λινέλαιο δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που είχε επίπτωση στη μεθυλίωση του γονιδίου Fads2 στα νεογνά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ανεξάρτητα από την πρόσληψη λινέλαιου, υπήρχε ένας συσχετισμός μεταξύ της μεθυλίωσης αυτού του γονιδίου στις μητέρες και στα νεογνά τους, υποδεικνύοντας ότι τα νεογνά κληρονομούν επίσης αυτή τη μεθυλίωση από τις μητέρες τους. Η ικανότητα των νεογνών να μεταβολίσουν τα PUFAs επηρεάστηκε τόσο από τη διατροφή της μητέρας καθώς επίσης και από τον βαθμό μεθυλίωσης του Fads2 στη μητέρα.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η ακατάλληλη διατροφή της μητέρας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία του DNA της ή μεταλλάξεις στο DNA, τα οπoία  μεταβιβάζονται με τη σειρά τους στο DNA των παιδιών της.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντική έρευνα στον διαβήτη, στην παχυσαρκία, στον καρκίνο και στις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιβλιογραφία: Mihai D. Niculescu, Daniel S. Lupu, and Corneliu N. Craciunescu. Perinatal manipulation of α-linolenic acid intake induces epigenetic changes in maternal and offspring liversFASEB J., 2012 DOI: 10.1096/fj.12-210724

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.