Οι μελέτες που έχουν γίνει για νοσήματα σε παιδικούς σταθμούς, έχουν καταλήξει ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σ΄αυτούς είναι 2-18 φορές πιθανότερο να νοσήσουν από λοιμώδη νοσήματα από τα παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό.
Η συχνότητα λοίμωξης, η διάρκεια της νόσου και ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο, συνήθως είναι μειωμένα σε παιδιά παιδικών σταθμών αν είναι ηλικίας 3 ετών.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και η διάρροια είναι τα συχνότερα νοσήματα που παρατηρούνται σε παιδικούς σταθμούς.
Μικροοργανισμοί όπως οι εντεροϊοί που μεταδίδονται με την κοπροστοματική οδό και με τις αναπνευστικές εκκρίσεις, μπορεί να μολύνουν παιδιά και ενήλικες.
Η λοίμωξη που οφείλεται σε ιό ηπατίτιδας Α μπορεί να είναι ήπια σε μικρά παιδιά παιδικών σταθμών, αλλά μπορεί να έχει σημαντική κλινική επίδραση σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες του περιβάλλοντος τους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων του προσωπικού του σταθμού και των οικογενειών τους.
Άλλες καταστάσεις, όπως η μέση ωτίτιδα, η ανεμοβλογιά και η συστηματική λοίμωξη από Αιμ. ινφλουέντζας τύπου b, συνήθως προσβάλλει παιδιά μάλλον παρά ενήλικες.
Μερικές λοιμώξεις όπως ο Κυτταρομεγαλοϊός ( CMV ) και ο Παρβοϊός Β19 μπορεί να έχουν σοβαρά επακόλουθα για τα έμβρυα εγκύων γυναικών ή για ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Τα αιματογενός μεταδιδόμενα παθογόνα, όπως ο ιός της ηπατ. Β ( HBV ) και ο ιός του AIDS ( HIV ) μπορεί να προσβάλλουν όλες τις ηλικίες αλλά σπανίως (HBV) ή ποτέ (HIV) έχει αναφερθεί να έχουν μεταδοθεί σε συνθήκες παιδικού σταθμού.
Η οξεία λοιμώδης διάρροια είναι 2 ή 3 φορές συχνότερη σε παιδιά σε παιδικούς σταθμούς παρά σε παιδιά που παραμένουν στο σπίτι τους.
Οι επιδημίες διάρροιας είναι συχνές και οφείλονται τις περισσότερες φορές σε εντερικούς ιούς, όπως ιούς Rota, εντερικούς αδενοϊούς, κ.ά ή οφείλονται σε εντερικά παράσιτα όπως Giardia lamblia ή κρυπτοσπορίδιο.
Όμως, βακτηριδιακά εντεροπαθογόνα, όπως η Salmonella, η Shigella και το Escherichia coli O157:H7 έχουν επίσης συσχετιστεί με επιδημίες διάρροιας σε μερικούς παιδικούς σταθμούς.
Οι λοιμώξεις από ηπατ. Α σε παιδιά που φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς έχουν οδηγήσει σε ευρείες επιδημίες της κοινότητας.
Τα εντεροπαθογόνα και ο ιός της ηπατ. Α μεταδίδονται με την κοπροστοματική οδό και σπανίως με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Αυτές οι λοιμώξεις είναι συχνότερες σε κέντρα που φιλοξενούν παιδιά που δεν ελέγχουν τις κενώσεις τους.
Τα παιδιά ηλ. < των 2 ετών που φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς παρουσιάζουν περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού από τα αντίστοιχης ηλικίας παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικούς σταθμούς.
Οι υπεύθυνοι για νόσο μικροοργανισμοί είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο ιός της παραϊνφλουένζας, οι αδενοϊοί, οι ρινοϊοί, οι ιοί Corona, οι ιοί ινφλουένζας και ο παρβοϊός Β19 και λιγότερο συχνά η Bordetella pertussis και το Mycobacterium tuberculosis.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης μέσης ωτίτιδας αυξάνεται σημαντικά σε παιδιά που παρακολουθούν παιδικό σταθμό και η νόσος είναι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη χρήση αντιβιοτικών σε παιδιά ηλ.< των 3 ετών σε παιδικούς σταθμούς .
Η πρωτοπαθής συστηματική νόσος που οφείλεται σε H. influenzae τύπου b έχει φανεί να είναι συχνότερη σε παιδιά σε παιδικούς σταθμούς.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κίνδυνος πρωτοπαθούς νόσου που οφείλεται σε Neisseria meningitidis είναι μεγαλύτερος σε παιδιά σε παιδικούς σταθμούς παρά σε παιδιά που φροντίζονται στο σπίτι.
Ο κίνδυνος για συστηματική νόσο που οφείλεται σε Streptococcus pneumoniae είναι συχνότερος σε παιδιά σε παιδικούς σταθμούς.
Μελέτες λοιμώξεων από CMV σε παιδικούς σταθμούς έχουν δείξει ότι τα μικρά παιδιά διασπείρουν CMV χρονίως μετά την μόλυνσή τους. Τα μολυσμένα από CMV παιδιά συχνά μεταδίδουν τον ιό σε άλλα παιδιά με τα οποία έχουν επαφή και σε 8-20% των ατόμων που τα φροντίζουν και τις μητέρες ετησίως. Η μετάδοση γίνεται μέσω της επαφής με μολυσμένο σάλιο και ούρα.
Η ανεμοβλογιά συχνά μεταδίδεται σε παιδικούς σταθμούς.
Η μετάδοση του ιού της ηπατ. Β σε παιδιά στους παιδικούς σταθμούς έχει αποδειχθεί σε λίγες περιπτώσεις, αλλά με την εφαρμογή του μαζικού εμβολιασμού των βρεφών με εμβόλιο ηπατ. Β, ο προβληματισμός μειώνεται σταδιακά.
Το πρόβλημα όσον αφορά στον ιό του AIDS στους παιδικούς σταθμούς περιλαμβάνει τον δυνητικό κίνδυνο μετάδοσης του μέσα στον παιδικό σταθμό και τους κινδύνους του μολυσμένου από AIDS παιδιού, σχετικά με την απόκτηση των λοιμωδών παραγόντων.
Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης AIDS σε εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος φροντίδα.
Οι πιο συχνές μη προλήψιμες με εμβόλιο δερματικές λοιμώξεις ή μολύνσεις σε παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, είναι το μολυσματικό κηρίο που οφείλεται σε Staphylococcus aureus ή σε στρεπτόκοκκους ομ. Α, η φθειρίαση, η ψώρα και η δερματοφυτία.
Γράφει η παιδίατρος Μαρία Αβανίδου.