Sidebar

25
Πεμ, Απρ

Οικογένεια, Παιδί & Έφηβος
Typography

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και μαζί του ολοκληρώνονται και οι ξέγνοιαστες μέρες των μαθητών

. Οι υποχρεώσεις για μικρούς και μεγάλους ξεκινούν, σχολείο φροντιστήριο, ωδείο, ρυθμική, γυμναστήριο κ.λπ. Για τα πρωτάκια αγωνία για το νέο άγνωστο περιβάλλον, για τους παλιούς μαθητές ανυπομονησία και χαρά για τη γνωριμία τους με τους νέους δασκάλους αλλά και τους συμμαθητές τους.

 

Σε λίγες μέρες πλήθος από αντικρουόμενα συναισθήματα θα πλημμυρίζουν τις σχολικές αίθουσες αλλά και τα οικογενειακά περιβάλλοντα. Κάθε γονιός οφείλει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα εμφανίζονται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κυρίως χωρίς πανικό. Η ελαχιστοποίηση των ενδογενών οικογενειακών προβλημάτων που σχετίζονται π.χ. με την κακή επικοινωνία του ζευγαριού, την κακή οικονομική κατάσταση κ.λπ. είναι καλό να μην εξωτερικεύονται και επομένως να μην γνωστοποιούνται κυρίως στα μικρά παιδιά, ασφαλώς στα μεγαλύτερα παιδιά δεν μπορούμε εύκολα κάποια θέματα να τα αποκρύψουμε, όμως ο βαθμός της έντασης είναι καλό πάντοτε να ελέγχεται κι έτσι να συνδράμουμε, στο βαθμό που είναι δυνατόν, στην απρόσκοπτη μαθητική στάση του παιδιού.

 Για τα πρωτάκια οι πρώτες ημέρες είναι καθοριστικές για τη μελλοντική σχολική διαδρομή γι αυτό σας παρακαλώ να ακολουθήσετε αν θέλετε τις συμβουλές μου.

 

  1.  Βεβαιωθείτε από το προηγούμενο βράδυ ότι το παιδί θα κοιμηθεί νωρίς, γύρω στις 8 με 9μ.μ. είναι η ιδανική χρονική στιγμή.
  2. Την επόμενη ημέρα, σηκωθείτε πολύ νωρίτερα για να ετοιμάσετε τις όποιες λεπτομέρειες εκκρεμούν για σας και το παιδί σας.  
  3. Ετοιμάστε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό, ή τουλάχιστον φροντίστε να έχετε τα αγαπημένα δημητριακά του, έτσι ώστε να αποφύγετε διαμαρτυρίες, γκρίνιες και αρνήσεις για το πρωινό.
  4. Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τα ρούχα του (όσο αταίριαστα κι αν είναι). Είναι σημαντικό να φοράει εκείνα τα ρούχα που το κάνουν να νιώθει άνετα και ευχάριστα.
  5. Αν είστε εργαζόμενοι αποφύγετε αποχαιρετιστήριους μελοδραματισμούς. Αν οι συνθήκες το επιβάλλουν ενημερώστε το παιδί για το σημείο συνάντησης και την ώρα της επιστροφής.
  6. Ο πηγαιμός προς το σχολείο μπορεί να πραγματοποιηθεί με την προσθήκη κάποιου ή κάποιων συμμαθητών φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο το μελλοντικό δρομολόγιο που θα εμπεριέχει και το στοιχείο της μελλοντικής του ανεξαρτησίας.
  7. Στο επίπεδο της προετοιμασίας  εντάσσεται και η τσάντα. Εκτός από τα απαραίτητα σχολικά είδη, καλό είναι να περιέχει και κάποιο σνακ για κάποιο από τα διαλείμματα των επόμενων ωρών στο προαύλιο.
  8. Μην ξεχάσετε να δώσετε τα τηλέφωνά σας στον εκπαιδευτικό και φροντίστε τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες να υπάρχει μια σχετική ετοιμότητα για άμεση παρουσία σας στο σχολείο εάν φυσικά σας ζητηθεί.
  9. Αποφύγετε να πάρετε νωρίτερα το παιδί από το σχολείο του. Ακολουθείστε τους κανόνες και το ωράριο του σχολείου και μην προτρέχετε να πράξετε αυτό που εσείς θεωρείτε σωστό.  
  10. Ξεκουράστε το παιδί σας το βράδυ με την ανάγνωση ενός παραμυθιού ή με την αφήγηση αστείων περιστατικών από τη δική σας σχολική ζωή.

 

Μην τρομάζετε από τις πρώτες ίσως αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού σας και μην κάνετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά και μάλιστα μπροστά τους. Η μαθητική ζωή έχει την ομορφιά της και πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να την ζήσουν με τον τρόπο τους μέσα βέβαια από το κανονιστικό πλαίσιο που η ζωή και το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει διαμορφώσει.

Σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και γονείς!!!

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.