Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τακτική σωματική άσκηση και ο αθλητισμός είναι αρκετά σημαντικά για την υγεία και τη σχολική επιτυχία των παιδιών.
Σήμερα, οι καθιστικές δραστηριότητες (διάβασμα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση) καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου των παιδιών.
Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και σε πολλές περιπτώσεις προφυλάσσει από την παιδική παχυσαρκία και τα συνοδά της προβλήματα υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η σωματική άσκηση και ο αθλητισμός συνεισφέρουν αρκετά και στον τομέα της ψυχικής ανάπτυξης, της κοινωνικότητας και της αυτοπεποίθησης των παιδιών. Παράλληλα η σωματική άσκηση βελτιώνει τις ικανότητες μάθησης και την απόδοση του εγκεφάλου. Επίσης ενδυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες, ισχυροποιεί τα οστά και τον σκελετό, βελτιώνει τη δύναμη και την ευκαμψία των μυών και των αρθρώσεων και καλυτερεύει τον ύπνο.
Σύμφωνα με οδηγίες επιστημονικών εταιρειών τα παιδιά θα πρέπει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα να ασκούνται από μέσο έως έντονο ρυθμό. Ασχολίες όπως το ποδήλατο, ή το παιχνίδι στην παιδική χαρά θεωρούνται μεσαίας έντασης, ενώ το τρέξιμο, ή αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο μεγάλης έντασης.
Για τη σωστή ανάπτυξη και την ενίσχυση του σκελετού, 3 φορές την εβδομάδα με σωματική άσκηση μεγάλης έντασης είναι απαραίτητη.
Το σχολείο θα πρέπει να προσφέρει ευκαιρίες για αθλητισμό και σωματική άσκηση από μικρή ηλικία. Οι γονείς θα πρέπει να παροτρύνουν και να επιβραβεύουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό και να βάζουν χρονικά όρια σε καθιστικές δραστηριότητες, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο. Θα πρέπει επίσης να συζητούν με τα παιδιά τους, σχετικά με την προτίμησή τους, καθώς και με τους γυμναστές, για την ενασχόληση με κάποιο συγκεκριμένο άθλημα.
Η τακτική παρακολούθηση από τον παιδίατρο είναι σημαντική για τον αποκλεισμό προβλημάτων που θέτουν περιορισμούς στη σωματική άσκηση των παιδιών. Αν προκύψουν μυοσκελετικά προβλήματα η εκτίμηση από ορθοπαιδικό ιατρό είναι επίσης σημαντική.