Sidebar

10
Τρι, Σεπ

Πεπτικό - Ήπαρ
Typography

Ένα συχνό πρόβλημα που απασχολεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού είναι η δυσκοιλιότητα.

Είναι ένα σύμπτωμα που παρατηρείται όλο και συχνότερα, καθώς σχετίζεται πολύ με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Πολύς κόσμος πιστεύει λανθασμένα πως εάν δεν πηγαίνει καθημερινά στην τουαλέτα πάσχει από δυσκοιλιότητα.

Τον όρο δυσκοιλιότητα όμως πρέπει να τον χρησιμοποιούμε όταν κάποιος έχει λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα, έντονη δυσκολία κατά την αφόδευση, αίσθημα ατελούς κένωσης, σκληρά κόπρανα ή κόπρανα «κατσίκας» ή αν χρησιμοποιεί χειρονακτικές τακτικές για την επίτευξη της κένωσης. Σχεδόν όλοι, σε κάποια φάση της ζωής τους, θα εμφανίσουν περιστασιακά δυσκοιλιότητα χωρίς να παραμένει σε χρόνια βάση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχει σοβαρή υποκείμενη αιτία και η δυσκοιλιότητα είναι ιδιοπαθής. Συχνότερα ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα αναφέρουν οι γυναίκες, τα άτομα άνω των 45 ετών, οι υπέρβαροι αλλά και οι λιποβαρείς. Συνδέεται έντονα με τον τρόπο ζωής, ιδίως αν υπάρχει στρες, καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, συχνά ταξίδια και αλλαγή περιβάλλοντος αλλά και με λήψη διατροφής φτωχής σε φυτικές ίνες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που υποκρύπτεται σοβαρή παθολογία, ιδίως αν η δυσκοιλιότητα έχει ξεκινήσει πρόσφατα, αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα, αναιμία, ανορεξία, απώλεια βάρους . Τότε είναι απαραίτητη η εξέταση από ειδικό και η σωστή διερεύνηση των συμπτωμάτων για τον αποκλεισμό κυρίως του καρκίνου του παχέος εντέρου, πάθηση που αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα θεραπεύεται πλήρως σε μεγάλο ποσοστό. Δυσκοιλιότητα παρατηρείται στην εγκυμοσύνη, σε ορισμένες ενδοκρινολογικές διαταραχές (διαβήτης, υποθυρεοειδισμός), νευρολογικές διαταραχές (Parkinson, τραυματισμούς νωτιαίου μυελού) σε συστηματικές παθήσεις (λύκος, αμυλοείδωση). Μπορεί να προκληθεί από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, στα πλαίσια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και σε πολλές άλλες καταστάσεις. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με κατάχρηση καθαρτικών, διότι το έντερο «τεμπελιάζει» και μετά δε λειτουργεί χωρίς φάρμακα.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα εκτός από το γεγονός πως ταλαιπωρεί τους ασθενείς και χαλάει την ποιότητα ζωής τους, συνδέεται με την ανάπτυξη αιμορροΐδων, ραγάδων δακτυλίου, εκκολπωμάτων, πρόπτωσης εντέρου, και σπάνια απόφραξης του εντέρου.

Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, λήψη αρκετής ποσότητας υγρών και σωματική άσκηση. Όμως τα μέτρα αυτά σπάνια είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και συχνά καταφεύγουμε σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων, τα περισσότερα είναι ασφαλή σε μακροχρόνια χορήγηση. Η εφαρμογή της βιοανάδρασης (θεραπευτική τεχνική όπου ο πάσχων μαθαίνει να ελέγχει το νευρικό σύστημα να γυμνάζει τους μύες που σχετίζονται με την αφόδευση) μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες κινητικές διαταραχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση σοβαρών προβλημάτων.

Το θέμα την δυσκοιλιότητας είναι πολύ μεγάλο για να συνοψισθεί σε ένα άρθρο.  

Μηνύματα που πρέπει να πάρουμε είναι:

1. Όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
2. Οι συχνότερες αιτίες δυσκοιλιότητας είναι η δίαιτα που είναι φτωχή σε ίνες και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
3. Η κατάχρηση καθαρτικών πρέπει να αποφεύγεται.
4. Η λήψη σωστού ιατρικού ιστορικού και η φυσική εξέταση είναι απαραίτητη για τη σωστή αντιμετώπιση.
5. Η παρουσία συνοδών συμπτωμάτων όπως παρουσία αίματος στα κόπρανα, ανορεξία, αναιμία σε άτομο με πρόσφατη έναρξη δυσκοιλιότητας πρέπει να διερευνάται άμεσα για τον αποκλεισμό κακοήθειας.

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.