Η ΛΑΔΕΓ μέθοδος παρουσιάστηκε από τον Γαστρεντερολόγο Δημήτριο Καραπιπέρη στο 33ο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας το οποίο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη 5 - 7 Δεκεμβρίου 2013.
Για την εργασία συνεργάστηκαν το Γαστρεντερολογικό Τμήμα και το Τμήμα Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Μερικές φορές όμως η ΔΕΓ δεν είναι ασφαλής, όπως σε περιπτώσεις όπου δε διαφαίνεται το φως του ενδοσκοπίου στο δέρμα ή σε περιπτώσεις μετεγχειρητικών συμφύσεων ή σε ασθενείς με ανωμαλίες στη σπονδυλική στήλη ή τέλος λόγω της χρόνιας κατάκλισης σε νευρολογικούς ασθενείς των οποίων ο στόμαχος λαμβάνει μία οριζόντια υποδιαφραγματική θέση. Για αυτές τις περιπτώσεις η ΔΕΓ υποβοηθούμενη λαπαροσκοπικά αποτελεί μία ασφαλή λύση.
Σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει την χωρίς επιπλοκές διενέργεια ΔΕΓ, με την αρωγή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
Το υλικό και οι μέθοδοι:
Επτά ασθενείς ηλικίας 38 - 88 ετών υποβλήθηκαν σε επέμβαση τοποθέτησης σωλήνα γαστροστομίας με την ΛΑΔΕΓ τεχνική μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια τοποθέτησης συμβατικής ΔΕΓ. Κατόπιν γενικής αναισθησίας εισήχθη το ενδοσκόπιο εντός του στομάχου. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της κάμερας του λαπαροσκοπίου τοποθετείται η βελόνη (trocar) της ενδοσκοπικής γαστροστομίας με απευθείας όραση.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα :
- Σε τρεις ασθενείς βρέθηκαν μετεγχειρητικές συμφύσεις οι οποίες λύθηκαν λαπαροσκοπικά πριν την τοποθέτηση ΔΕΓ
- Σε τρεις ασθενείς η θέση του στομάχου δεν ευνοούσε την συμβατική τοποθέτηση ΔΕΓ
- Σε έναν ασθενή υπήρχε σκολίωση
Όλοι οι ασθενείς ανέχθηκαν καλώς την επέμβαση και δεν υπήρχαν επιπλοκές ενώ η σίτιση διαμέσω του σωλήνα επετεύχθη χωρίς προβλήματα.
Συμπερασματικά
Όταν η συμβατική τοποθέτηση ΔΕΓ δεν είναι δυνατή, η λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη ΔΕΓ αποτελεί μία ασφαλή και αποτελεσματική λύση.